Skip to main content

Varathron: "Η κάθαρση, ίσως και λύτρωση, είναι ο απώτερος σκοπός και επιτυγχάνεται μέσα από το ταξίδι στις ανώτερες σφαίρες της γνώσης και της αυτοεπίγνωσης."


Με αφορμή την εμφάνιση των Black Metal βετεράνων, Varathron, την Παρασκευή 26/10/18, στο Temple, το Metal Asylum μίλησε την μπάντα για τον καινούργιο τους δίσκο, "Patriarchs of Evil" (2018), καθώς και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Καλησπέρα σας, τιμή μου που μιλάμε.

Να'σαι καλά. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το καινούργιο σας Full-length "Patriarchs of Evil" (2018). Ποιο είναι το feedback μέχρι στιγμής;

Οι αντιδράσεις είναι εξαιρετικές. Φίλοι και fans της μπάντας σε όλο τον κόσμο φαίνονται ενθουσιασμένοι, ενώ οι επίσημες κριτικές είναι και αυτές πάρα πολύ καλές.

Αλλάξατε κάτι στην προσέγγιση του υλικού, τόσο κατά τη σύνθεση, όσο και στην ηχογράφηση/παραγωγή;

Ναι. Κινηθήκαμε πιο οργανωμένοι από την αρχή με ξεκάθαρο όραμα για το ύφος της μουσικής και την παραγωγή του δίσκου Η παραγωγή έγινε για πρώτη φορά από την ίδια την μπάντα και τον Achilles C. (Bass, Guitars) στα Crown Audio Conspiracies. Με αυτό τον τρόπο είχαμε τον απόλυτο έλεγχο για να δουλέψουμε μεθοδικά και με πώρωση και να δημιουργήσουμε έναν δίσκο που θα αντιπροσωπεύει τα 30 χρόνια πορείας μας και όλα αυτά τα στοιχεία που έκανε αυτήν την μπάντα να αποκτήσει ένα τόσο βαρύ όνομα στο παγκόσμιο underground.

Πόσο καλά πιστεύετε ότι δένει το υλικό του δίσκου σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας;

Πιστεύουμε ότι διαθέτει όλα τα διαχρονικά στοιχεία των Varathron και έτσι συνδέεται και με όλους τους δίσκους, ακόμα και με τα πρώτα demo μας.

Τα θέματα με τα οποία ασχολείστε στιχουργικά αφορούν κυρίως τον παγανισμό, το σκοτάδι, την μυθολογία και το μυστήριο. Νιώθετε ψυχική κάθαρση γράφοντας για τα θέματα αυτά;

Περισσότερο κινούμαστε στο χώρο του occult και των απαγορευμένων θρησκειών, από τα αρχέγονα χρόνια. Η κάθαρση, ίσως και λύτρωση είναι ο απώτερος σκοπός και επιτυγχάνεται μέσα από το ταξίδι στις ανώτερες σφαίρες της γνώσης και της αυτοεπίγνωσης. Η ψυχή αγγίζοντας το υπερβατό γίνεται μέρος της τελετής αυτής και οδηγείται προς την κάθαρση.

Από άποψη συναυλιών, τι άλλα σχέδια υπάρχουν για φέτος;

Στη συνέχεια έχουμε Ιταλία και μετά έχουμε κάποια σχέδια που περιλαμβάνουν συναυλίες εκτός Ευρώπης. Δυστυχώς δεν μπορώ να αναφέρω κάτι άλλο ακόμα, αλλά ετοιμάζουμε πολλές εκπλήξεις και συναυλίες σε όλο τον κόσμο για το 2018-2019.

Φέτος κλείνετε 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο. Θα υπάρξει κάποια επετειακή κυκλοφορία ή κάποιο σχετικό event;

Όπως είπα ετοιμάζουμε πολλές εκπλήξεις για φέτος και άμεσα. Οπτικοακουστικό υλικό, συναυλίες, αλλά και αρκετές κυκλοφορίες σταδιακά θα ανακοινώνονται.

Μετά από 30 χρόνια και 6 Full-lengths, είναι πλέον πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να γράφετε μουσική;

Υπάρχει τεράστια πώρωση και αγάπη γι'αυτό που κάνουμε. Τα συστατικά αυτά κάνουν την όλη κατάσταση πιο εύκολη.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που πάντα θέλατε να παίξετε επί σκηνής, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχετε καταφέρει;

Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε από την μπάντα πριν σχεδόν 30 χρόνια, το "Necranastasis". Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό.

Η Ελληνική πραγματικότητα καθιστά δύσκολη την επιβίωση μίας Metal μπάντας. Κατά πόσο αυτό σας έχει επηρεάσει και πώς το αντιμετωπίζετε;

Το αντιμετωπίζουμε διπλά γιατί η μπάντα είναι διασκορπισμένη (Ιωάννινα, Πάτρα, Κέρκυρα, Αθήνα) και επιπλέον όλοι έχουμε πολλές υποχρεώσεις και ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στην καθημερινότητα μας. Όσο υπάρχει το πάθος και τα «πιστεύω» μας θα συνεχίσουμε υπερβαίνοντας κάθε δυσκολία!

Την Παρασκευή 26/10/18 θα σας δούμε live στο Temple. Τι μπορούμε να περιμένουμε απ’την εμφάνισή σας;

Θα ακούσετε για πρώτη φορά πολλά καινούργια κομμάτια από το "Patriarchs of Evil" (2018) και φυσικά υλικό από τα πρώτα demo μας και όλους τους αγαπημένους δίσκους μας. Είναι η πρώτη μας εμφάνιση στην Ελλάδα μετά την κυκλοφορία του νέου album και θα την κάνουμε αξέχαστη.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας, θα τα πούμε από κοντά στο Temple. Συγχαρητήρια για το ''Patriarchs of Evil'' (2018) είναι καταπληκτικό!

Σας ευχαριστούμε πολύ. Σας περιμένουμε για μια βλάσφημη, σκοτεινή και γεμάτη πάθος βραδιά, στο Temple, την Παρασκευή 26/10/18.

Genre
Black Metal

Main
His Majesty at the Swamp (1993)
Walpurgisnacht (1995)
Crowsreign (2004)
Stygian Forces of Scorn (2009)
Untrodden Corridors of Hades (2014)
Patriarchs of Evil (2018)

Current Lineup
Stefan Necroabyssious (Vocals)
Achilleas C. (Guitars)
Haris (Drums)
Sotiris (Guitars)
Stratos Kountouras (Bass)

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"