Skip to main content

Hans Rutten (The Gathering - Drums): "Νιώθουμε φρέσκοι ξανά."


Στα πλαίσια της εμφάνισης των Atmospheric Rock masters, The Gathering, στο Gagarin 205, το Σάββατο 24/11/18, το Metal Asylum μίλησε με τον Hans Rutten (Drums) για την παρούσα φάση στην οποία βρίσκεται η μπάντα, καθώς και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

Καλησπέρα Hans, τιμή μου που μιλάμε. 
Ας αρχίσουμε πηγαίνοντας πίσω στο 2014. Τι σας ώθησε να κάνετε αυτή την παύση 3 χρόνων; Κοιτώντας πίσω, ήταν απαραίτητο;

Ναι, ήταν πολύ απαραίτητο! Αισθανθήκαμε όλοι ότι χρειαζόμασταν κάποιο χρόνο για να ξεκουραστούμε. Εγώ προσωπικά σπούδαζα και η Silje Wergeland (Vocals) μόλις είχε γίνει μητέρα, οπότε είχαμε την ιδέα ότι ήταν καλύτερο να βάλουμε τους The Gathering στην άκρη για λίγο και να επιδιώξουμε διαφορετικά πράγματα. Σε εκείνο το σημείο θέλαμε να κάνουμε και πάλι με τον René Rutten (Guitars) μια μπάντα, με την ονομασία Habitants. Λόγω κάποιων λόγων σταμάτησα με αυτό το project, αλλά συνεχίσαμε να κάνουμε πρόβες, αυτή τη φορά ως The Gathering.

Πώς είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή; Αισθάνεστε αναζωογονημένοι, έτοιμοι να επιστρέψετε στον δρόμο; 

Ναι. Ανυπομονούμε να παίξουμε ζωντανά ξανά και θα δούμε τι θα μας φέρει το μέλλον. Έχουμε μερικές ιδέες για νέα κομμάτια. Οι The Gathering δεν είναι πλέον το κύριο πράγμα στη ζωή μας, πρέπει να βρούμε το χρόνο να κάνουμε πρόβες και να μιλήσουμε. Είναι διαφορετικό από 15 χρόνια πριν, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι εξακολουθούμε να έχουμε κάποια καλή μουσική στο μυαλό μας. Νιώθουμε φρέσκοι ξανά.

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την κυκλοφορία του αριστουργηματικού "Afterwords" (2013). Μισή δεκαετία είναι πολύς καιρός. Έχετε σχέδια για ένα νέο album;


Έχουμε σχέδια, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένα. Εγώ και ο René θα αρχίσουμε  να γράφουμε  πολύ σύντομα, και θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Θα υπάρξει νέο album στο 2019. Στην πραγματικότητα, γράψαμε ήδη κάποια πράγματα το 2017. Το τι είδους album θα είναι ακριβώς ακόμα δεν ξέρουμε, αλλά αυτή τη στιγμή οι ακατέργαστες ιδέες που έχουμε είναι αρκετές. Αυτό θα μπορούσε φυσικά να αλλάξει, καθώς είναι μια οργανική διαδικασία. Αλλά προβλέπουμε να γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των The Gathering.

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που η Silje Wergeland (Vocals, Grand piano) ήρθε στους The Gathering. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποθέτω ότι οι δεσμοί σας έγιναν μάλλον ισχυροί και πρέπει να έχει ενσωματωθεί πλήρως στο το πνεύμα της μπάντας.

Ναι ισχύει. Νομίζω ότι το κομμάτι της γίνεται ισχυρότερο στην μπάντα. Είναι μια μεγάλη τραγουδίστρια που φτάνει  πραγματικά στο όριο, όπως μπορείτε να ακούσετε στο album ''Disclosure'' (2012). Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο εδώ και πολύ καιρό. Αυτό είναι κάτι που θα ακούσετε, στα live, και όταν ηχογραφούμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη Silje, καθώς έκανε σκληρή δουλειά να αντικαταστήσει την Anneke Van Giersbergen (σ.σ.: Vuur - Vocals), απ'όλες τις πλευρές. Αλλά το έκανε, και δεν φοβήθηκε. Νομίζω ότι κερδίζει μεγάλο σεβασμό γι'αυτό.

Έχετε την δίκη σας δισκογραφική εταιρία, την high-profile Psychonaut Records, εδώ και πολύ καιρό. Ως μουσικοί, πώς βρίσκετε αυτή την άποψη στην μουσική βιομηχανία;

Η βιομηχανία άλλαξε τόσο πολύ τα τελευταία 15 χρόνια και συνεχίζει να αλλάζει. Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να έχεις πλέον μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνος σου. Η ψηφιακή εποχή έχει αλλάξει πολλά πράγματα οικονομικά. Είναι δύσκολο σήμερα να τρέχεις μια μπάντα που δεν παίζει τόσο πολλά live. Το Spotify και άλλες εταιρίες streaming δεν είναι ακόμα στο σημείο που πρέπει να είναι όσο αφορά την πληρωμή του καλλιτέχνη. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την μικρή Psychonaut Records εταιρία μας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλή ελευθερία, από κάθε άποψη. Όλο και περισσότερες μπάντες κάνουν μόνο συμφωνίες αδειοδότησης ή ξεκινούν για τον εαυτό τους, κάτι που είναι πάντα μια καλή ιδέα. Προερχόμαστε από μια εποχή του "κάνουμε ο,τι θέλουμε", από την αρχή της μπάντας. Είναι καλό που έχουμε ακόμα αυτό το vibe μετά από 30 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη το υλικό των Τhe Gathering, είναι αρκετά εσωστρεφές. Από πού αντλείτε την έμπνευση σας; Υπάρχει ένα γενικό μονοπάτι που ακολουθείτε ή εξαρτάται από την τρέχουσα πορεία της ζωής σας και τις αλλαγές που βιώνετε;

Εξαρτάται πάρα πολύ από αυτό που μας κρατάει απασχολημένους την κάθε στιγμή. Όλοι παίρναμε αλλαγές. Δεν υπάρχει σίγουρα μια χρυσή formula, η μια γενική πορεία που ακολουθούμε. Εξαρτάται από τόσα πολλά πράγματα. Από τον παραγωγό με τον οποίο εργαζόμαστε, η ο τρόπος που γράφουμε και ηχογραφούμε μουσική (αυτό αλλάζει συχνά). Η ατμόσφαιρα είναι μια σημαντική μούσα. Θα μπορούσε να είναι μια Movie, μια μουσική, μια ζωντανή συναυλία που μας εμπνέει, όταν υπάρχει μια cool ατμόσφαιρα, μας δίνει τόνους έμπνευσης. Δεν αντιγράφουμε κάτι, η έμπνευση έρχεται μέσω του συναισθήματος.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας, ο μουσικός σας προσανατολισμός έχει αλλάξει μερικές φορές. Μήπως αυτή η εξέλιξη προέρχεται από τις αλλαγές που προκάλεσαν οι άνθρωποι, ή λειτουργεί το αντίστροφο, που σημαίνει ότι η μπάντα είναι αυτό που πραγματικά προκάλεσε τις μεμονωμένες εξελίξεις σας;

Και τα δυο. Αλλάζουμε ως άνθρωποι, και ως σύνολο σε μια μπάντα. Πηγαίνει χέρι-χέρι, δεν σταματά ποτέ, είναι μια συνεχής διαδικασία. Καθώς ξεκινήσαμε την μπάντα, ένας από τους βασικούς στόχους μας ήταν να αποφύγουμε τον εύκολο τρόπο. Πρέπει να ανοίξουμε τα φτερά μας και να δούμε παρακάτω. Αυτή είναι η μπάντα. Μερικές φορές είναι απαραίτητο, ειδικά όταν ένα μέλος φεύγει. Ζηλεύω μπάντες όπως οι Rush, που έχουν τα ίδια μέλη της μπάντας. Αυτοί  πρέπει να αισθάνονται καλά. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς μια σχέση με τους ίδιους ανθρώπους για 30 χρόνια, αν όχι σχεδόν αδύνατο!

Προτιμάτε να παίζετε ζωντανά σε μεγαλύτερα μέρη, όπως open air festivals, ή είστε του μικρού και φιλόξενου club; Λαμβάνοντας υπόψη το στιχουργικό και μουσικό style σας, θα έλεγα ότι η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο κατάλληλη.

Δεν έχει σημασία αυτό. Tα οpen air festivals είναι καλά όταν είναι σκοτεινά. Το να παίζεις σε open air festival μέσα στον ήλιο στη 13:00 δεν οφείλει την μουσική μας. Χρειαζόμαστε φώτα και καλό ήχο. Νομίζω ότι λειτουργούμε καλύτερα όταν παίζουμε σε ένα μικρό χώρο. 300-400 άτομα μέχρι 1000. Εκεί υπάρχει επαφή και αλληλεπίδραση. Αλλά μπορεί να υπάρξει μαγεία και σε open air festival επίσης.

Θα παρακολουθήσουμε  τους The Gathering ζωντανά στο Gagarin 205, το Σάββατο 24/11/18. Τι να περιμένουμε από αυτήν την πολυαναμενόμενη συναυλία;

Είναι καιρός να παίξουμε ξανά στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε πάρα πολύ! Θα παίξουμε κάποια αγαπημένα, μερικά παλιά κομμάτια και φυσικά μερικά κομμάτια από την εποχή της Silje. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ ωραίο νέο setlist, και ανυπομονούμε να δούμε φίλους και να παίζουμε ξανά εκεί!

Hans ευχαριστώ για τον χρόνο σου, ανυπομονώ να σας δω live. It will surely be a sound relief!

Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να σας προσφέρουμε ένα Noise Severe.
Cheers.

Genre:
Atmospheric Rock

Main:
Always... (1992)
Almost a Dance (1993)
Mandylion (1995 )
Nighttime Birds (1997)
How to Measure a Planet? (1998)
if_then_else (2000)
Souvenirs (2003)
Home (2006)
The West Pole (2009)
Disclosure (2012)
Afterwords (2013)

Current lineup:
Hugo Prinsen Geerligs (Bass, Flute, Triangle)
Hans Rutten (Drums, Percussion, Bells, Tambourine, Windchimes)
René Rutten (Guitars, Flute, Theremin, Didgeridoo, Stylophone)
Frank Boeijen (Keyboards, Grand piano, Harmonium, Vibraphone, Samples)
Silje Wergeland (Vocals, Grand piano)

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί