Skip to main content

Lefteris Moros (Null'o'zero - Drums): ''Περνάμε πολύ καλά και διασκεδάζουμε αυτό που κάνουμε στο έπακρο.''


Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση των Null'o'zero στο Κύτταρο, την Κυριακή 02/12/18, το Metal Asylum είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Lefteris Moros (Drums) σχετικά με το φρέσκο "Instructions to Dominate" (2018)καθώς και για τo μυστικό πίσω απ'τη σταθερότητα του lineup τους.

Γεια σου Lefteris, τιμή μου που μιλάμε.
Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το τελευταίο σας Full-length, "Instructions to Dominate" (2018). Ποιο είναι το γενικότερο feedback που έχετε λάβει γι'αυτό από fans και τύπο;

Το "Instructions to Dominate" (2018) είναι ένα album που φάνταζε ιδιαίτερο από την προπαραγωγή. Όσο περνάει ο καιρός ακούμε όλο και περισσότερες κριτικές, οι οποίες είναι όχι απλά καλές, αλλά μπορούμε να πούμε πως είναι εξαιρετικά κολακευτικές. Μέχρι τώρα έχουμε δει δύο φορές βαθμολογία 10/10 και έχουμε πετύχει πολλά 9άρια και 8άρια. Σίγουρα περιμέναμε καλή αντιμετώπιση όμως όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα! Είμαι σίγουρος πως το "Instructions to Dominate" (2018) θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης για καιρό ακόμα.

Άλλαξε κάτι στον τρόπο που προσεγγίσατε το νέο album, σε σχέση με το πώς δουλέψατε στο πολύ καλό "The Enemy Within" (2015);

Το "The Enemy Within" (2015) είναι ένα album το οποίο έχει κυριευτεί από τον αυθορμητισμό μας εκείνη την περίοδο! Μπήκαμε πολύ γρήγορα στο studio και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τα κομμάτια κατά την διάρκεια της ηχογράφησης. Είναι πιο ωμός δίσκος, και έχει αυτό το "έλα πάμε να τα γαμήσουμε" μέσα του. Το "Instructions to Dominate" (2018) από την άλλη, βρήκε την μπάντα σε πολύ δύσκολο σημείο και έτσι διάφορα θέματα στοίχειωσαν την δημιουργία του. Ήταν άλλη η ψυχολογία. Επίσης ο δίσκος δουλεύτηκε διαφορετικά καθώς κάναμε μια πολύ καλή προπαραγωγή, έτσι όταν μπήκαμε στο studio γνωρίζαμε ακριβώς τι έπρεπε να κάνουμε και έτσι γλιτώσαμε από πειράματα και αυτοσχεδιασμούς. Όμως το κυριότερο συστατικό είναι η ατμόσφαιρα που το βαραίνει χωρίς να γίνεται καταθλιπτικό και χωρίς να χάνει σε ένταση. Πραγματικά είναι το αποτύπωμα της ψυχής μας.


Το καινούριο Full-length κυκλοφόρησε μέσω της Rock of Angels Records. Πώς κυλάει η μέχρι στιγμής σχέση σας;

Είμαστε χαρούμενοι που ανήκουμε σε μία εταιρία με δυνατό roster, η οποία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Ελπίζουμε να συνεχίσει την πορεία της και να προσφέρει ποιοτική μουσική.

Παρεμπιπτόντως, τα Cover arts όλων των μέχρι στιγμής κυκλοφοριών σας είναι εκπληκτικά. Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία του καθενός.

Και τα 3 μέχρι στιγμής Cover arts έχουν αποδώσει 100% τους τίτλους των κυκλοφοριών και έχουν μία ιστορία που κρύβεται από πίσω. Δεν είναι δηλαδή Cover arts που έγιναν κατά τύχη. Το "Under Blood Red Sky" (2012) δείχνει έναν χαρακτήρα με κουστούμι ο οποίος στέκεται σε έναν κατεστραμμένο κόσμο μια κατεστραμμένη γη. Συμβολίζει όλους αυτούς που για το προσωπικό τους κέρδος κάνουν τα πάντα εις βάρος των άλλων καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Τι θα γίνει όμως όταν θα έχουν καταστρέψει τα πάντα και θα έχουν μείνει μόνοι; Τι νόημα έχει να έχεις τα πάντα όταν δεν μπορείς να τα χαρείς, κάτω από έναν αιματοβαμμένο ουρανό;
Το "The Enemy Within" (2015) από την άλλη, μιλάει για τον κακό εαυτό που όλοι έχουμε κοιμισμένο μέσα μας. Έναν εαυτό που είναι καταπιεσμένος από την καθημερινότητα όμως κάποιες φορές βγαίνει στην επιφάνεια με τις ανάλογες συνέπειες. Το Cover art δείχνει τον εσωτερικό εχθρό να παίρνει τον έλεγχο και να κυριεύει τον χαρακτήρα ο οποίος κρατάει ένα φανάρι στο οποίο έχει μέσα την καρδιά του. Αυτό μας δείχνει ότι όταν ο εσωτερικός εχθρός παίρνει τον έλεγχο παραμερίζεται το συναίσθημα μας και δεν βλέπουμε καθαρά, όμως η καρδιά γίνεται το φως μεσα στο φανάρι που θα φωτίσει και θα μας δείξει το δρόμο.
Τέλος, το "Instructions to Dominate" (2018) δείχνει έναν χαρακτήρα ο οποίος έχει αλυσοδεμένα γερασμένα χέρια και κατέχει τις οδηγίες να κυριαρχήσει όμως δεν είναι ελεύθερος να το κάνει μιας και είναι σκλάβος στην πραγματικότητα και ενώ νομίζει ότι έχει τον έλεγχο έχει γεράσει και έχει χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του προσπαθώντας να κατακτήσει έναν στόχο που δεν είναι δικός του. Κυριευμένος πλέον από την απληστία και έχοντας χάσει οποιοδήποτε νόημα για την ζωή του, προσπαθεί σαν ζωντανός - νεκρός να εξουσιάσει και να κυριεύσει, μη κατανοώντας ότι είναι εγκλωβισμένος στο παιχνίδι κάποιου άλλου. 

Στιχουργικά, καταπιάνεστε με Κοινωνικά & Προσωπικά θέματα, Φαντασία και Συναισθήματα. Νιώθετε κάποιου είδους ψυχική κάθαρση γράφοντας για τέτοια ζητήματα;

Σίγουρα, υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει ή δεν μπορείς να τα πεις. Τα κομμάτια σου όμως μπορούν να μιλήσουν και να πουν αυτά που θέλεις. Άρα μπορείς να το πεις και έτσι. Είναι ένας τρόπος έκφρασης η μουσική, μπορεί να αποτυπώσει με μελωδίες αυτά που νιώθεις και να διηγηθεί  με στίχους αυτά που θες να εκφράσεις.

Με βάση τα προαναφερθέντα στιχουργικά θέματα, έχετε σκεφτεί να συνθέσετε μελλοντικά κάποιο concept album;

Η αλήθεια είναι πως το έχουμε σκεφτεί, αλλά δεν το επιχειρούμε αν δεν έχουμε κάτι καλό να προσφέρουμε. Το concept album θέλει διαφορετική οπτική από του μουσικού, θέλει θεατρικότητα και πολύ μελέτη. Απαιτεί πολύ καλή "σκηνοθεσία" και ιδιαίτερο χειρισμό. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον, αλλά όταν θα το επιχειρήσουμε θέλουμε να είναι κάτι πολύ καλό και όχι προχειροδουλειά. Θέλει χρόνο.


Έχετε διατηρήσει ένα γενικά σταθερό lineup ανά τα χρόνια. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή χημεία μεταξύ μας. Περνάμε πολύ καλά και διασκεδάζουμε αυτό που κάνουμε στο έπακρο. Είναι πολύ βασικό να μπορείς να επικοινωνήσεις με τους άλλους και να συνεννοηθείς. Κανείς από εμάς δεν είναι υπέρ στο να αλλάζουν μέλη στις μπάντες κάθε τόσο. Δεν μπορεί να φέρεις αποτέλεσμα αν δεν έχεις σταθερό πυρήνα και αν αλλάζεις κάθε τόσο μέλη σημαίνει πως είτε δεν έχεις βρει τους κατάλληλους για να σε στηρίξουν, είτε κάποιο πρόβλημα έχεις εσύ και δεν μπορείς να συνεργαστείς με άλλον. Δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μια δουλειά που θέλει ομάδα για να γίνει σωστά διότι ο ένας κρατάει στο χέρι του το κλειδί της επιτυχίας του άλλου. Βέβαια υπάρχει και άλλη εκδοχή, πουλάς τον εαυτό σου και προσλαμβάνεις την ορχήστρα σου! Κάθε δρόμος έχει τις δικές του δυσκολίες. Διαλέγεις.

Προς το παρόν, κάνετε lives για την προώθηση του "Instructions to Dominate" (2018). Να φανταστώ θα πάρει καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος προώθησής του.

Είναι ένας σπουδαίος δίσκος και καλό θα είναι να μην τον κάψουμε. Ο,τι μπορούμε θα το κυνηγησουμε και ελπίζω να καταφέρουμε να γυρίσουμε την επαρχία μας αλλά και να πάμε και μια βολτούλα εκτός Ελλάδος. Έχει ακόμα διαδικασία, μετά το 2019 νομίζω θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για νέα δουλειά!

Θα σας δούμε στο Κύτταρο, την Κυριακή 02/12/18. Τι μπορούμε να περιμένουμε απ’την εμφάνισή σας αυτή;

Το live αυτό θα είναι κυρίως για την προώθηση του νέου δίσκου. Θα ακούσουμε και παλιά κομμάτια και ίσως έχουμε και κάποιες μικρές εκπληξούλες. Τώρα, με την συμμετοχή των Memorain και Mask of Prospero, νομίζω ότι θα δώσουμε μια γερή δόση Metal εκείνο το βράδυ, η οποία δεν θα αφήσει το κοινό σε ησυχία. Είμαι σίγουρος πως θα είναι μια μαγική βραδιά! Σίγουρα must show. Να μην λείψει κανείς!

Lefteris σε ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σου, ανυπομονώ να σας δω από κοντά. Never die!

Και εμείς ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Τα ξαναλέμε στο Live! Until Then, Countdown to Zero!

Genre:
Heavy/Thrash Metal

Main:
The Enemy Within (2015)
Instructions to Dominate (2018)

Current lineup:
George Deligiannis (Bass)
Lefteris Moros (Drums)
Ilias Andritsos (Guitars)
Aggelos Kokkorogiannis (Guitars)
Geo Sinner (Vocals)


Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Tortuga / Automaton @Death Disco, Πέμπτη 20/10/22

Ήγγικεν η ώρα και για εμένα να γυρίσω στα παλιά με μία συναυλία που περίμενα αγωνιωδώς. Κατεβαίνοντας από το Μετρό στο Μοναστηράκι και περπατώντας για πέντε λεπτά, βρέθηκα στο Death Disco , Πέμπτη 20/10/22 . Έξω από τον συναυλιακό χώρο υπήρχαν περίπου 30 άτομα που περίμεναν να δουν τους masters του Psychedelic Stoner/Doom Metal , Tortuga . Με μία καθυστέρηση,  οι πόρτες ανοίγουν στις 21:40. Στις 21:50 εμφανίζονται στη σκηνή οι Doom/Stoner Metal Έλληνες βιρτουόζοι, Automaton . Έπαιξαν συνολικά πέντε κομμάτια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν από την τελευταία κυκλοφορία τους, "Talos" (2018) , που αποτελεί πραγματικά εξαιρετική δουλειά από την μπάντα. Ακούμε, λοιπόν, τα "Giant of Steel" , "Automaton Marching" , "Trapped in Darkness" και "Ο Τάλως ξυπνά (Talos Awakens)" , όμως δεν έμειναν εκεί, διότι υπήρχε και έκπληξη. Μας παρουσίασαν μία νέα τους δημιουργία η οποία δεν έχει βρει ακόμα τον τίτλο της. Ο ήχος δεν μπορώ να πω πως ήταν ο καλύτε

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί