Skip to main content

Jens Börner (Lonewolf - Vocals, Guitars): ''Ποτέ δεν προδώσαμε τους εαυτούς μας και μείναμε πιστοί στο μονοπάτι μας: Στο αληθινό Metal και σε τίποτα άλλο.''



Στα πλαίσια της πολυαναμενόμενης επικείμενης συναυλίας των Lonewolf στο Κύτταρο, την Κυριακή 10/02/19, το Metal Asylum μίλησε με τον Jens Börner (Vocals, Guitars) για την ιδιαίτερη σχέση της μπάντας με το Ελληνικό κοινό, το κατά πόσο η ουτοπία μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικότητα και το "Legions of the Unlight", εκείνο το ''χαμένο'' album του 1996. We march!

Καλησπέρα Jens, είναι μεγάλη μου τιμή που μιλάμε.
Έχουν περάσει ήδη 2 χρόνια από την κυκλοφορία του πρωτοκλασάτου "Raised on Metal" (2017). Μετά από όλο αυτόν τον καιρό , ποιο είναι το γενικότερο feedback που έχετε λάβει για το Full-length τόσο από fans, όσο και από τον τύπο;

Γεια σου, φίλε μου!
Από τον τύπο είναι όπως πάντα 50-50- ακόμη κι αν μετά από, ας πούμε, 2 albums, λάβαμε περισσότερες θετικές reviews απ'ότι αρνητικές, haha! Όπως και να'χει, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού αυτό που έχει σημασία είναι ο fan να πάρει αυτό που περιμένει: Αληθινό Metal χωρίς άσκοπους πειραματισμούς. Κι όσον αφορά τους fans, υποθέτω πως στους περισσότερους άρεσε- απ'όσο μπορώ να πω, βασιζόμενος σε όσα άκουσα και διάβασα. Και αυτό είναι που πραγματικά έχει σημασία για μένα! Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε live αυτό το album όσο θέλαμε, καθώς πριν από 11 μήνες είχα ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, όπου παραλίγο να χάσω 2 δάχτυλα, αλλά, μετά από 2 εγχειρήσεις και 7 μήνες θεραπείας, τα πάντα πάνε καλύτερα τώρα. Χάσαμε σίγουρα κάποιον χρόνο, αλλά θα τον αναπληρώσουμε φέτος. Υποθέτω πραγματοποιήσαμε μόνο 2 ή 3 συναυλίας για να υποστηρίξουμε το "Raised on Metal" (2017), όλες όσες ακυρώσαμε μετά το ατύχημά μου θα τις πραγματοποιήσουμε φέτος.


Τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεστε με τη high-profile Massacre Records. Πώς πάει η συνεργασία σας μέχρι τώρα;

Ναι, δουλεύουμε μαζί από το "Cult of Steel" (2014) και είμαστε χαρούμενοι ως τώρα, οπότε θα συνεχίσουμε μαζί τους. Μας προσφέρουν καλή οικονομική υποστήριξη για τις ηχογραφήσεις και όλα τα σχετικά (Cover art, Mix, Mastering...) και κάνουν καλό promotion. Επιπλέον, κάνουν καλό distribution τριγύρω, οπότε δεν έχουμε λόγο να φύγουμε!

Στιχουργικά, επικεντρώνεστε κυρίως στο στοιχείο της σκοτεινής φαντασίας. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Για την ακρίβεια, πρόκειται κυρίως για την καθημερινή ζωή, την κοινωνία, αγώνες, το να είσαι μαζί με άλλους κλπ... Μετά τοποθετώ κάποιες "εικόνες" πάνω σε αυτόν τον κορμό για να δώσω στους στίχους μια φανταστική ή μια σκοτεινή πινελιά. Το "Souls of Black" ή το "Dark World Order", για παράδειγμα, έχουν να κάνουν με την πολιτική, το "Unleash the Wolf" με το γεγονός ότι πρέπει να παλεύεις κάθε μέρα για τα ιδανικά σου στην ζωή και για ό,τι πιστεύεις ότι αξίζει, το "Demon's Call" με προσωπικούς αγώνες με τον εαυτό σου και το ότι χρειάζεται να πολεμήσεις αυτούς τους εσωτερικούς δαίμονες αν θες να επιβιώσεις. Φυσικά, όμως, έχουμε και αυτούς τους τυπικούς, "cliché" στίχους που αγαπώ και υποστηρίζουμε, όπως στο "Raised on Metal", οι οποίοι περιγράφουν τον τρόπο που ανακάλυψα το Metal, ποιες ήταν οι 3 πρώτες μπάντες που ανακάλυψα (σ.σ.: Αγαπημένες και οι 3!) και πώς με ενέπνευσε στη μετέπειτα ζωή μου.

Στο καλλιτεχνικό κομμάτι, υπάρχει ένας λύκος που εμφανίζεται στα εξώφυλλα όλων των κυκλοφοριών σας. Είναι ο ίδιος σε όλες τις περιπτώσεις; Αν ναι, έχει κάποιο όνομα;

Ναι, είναι. Πρόκειται για τον δικό μας Adrian ή τον δικό μας Eddie, ας πούμε. Το όνομά του είναι Jaraw. Προέρχεται από έναν διαγωνισμό που κάναμε μετά την κυκλοφορία του "The Fourth and Final Horseman" (2013). Θέλαμε να βρούμε ένα όνομα για τη mascot μας και ρωτήσαμε τους fans να βρουν ένα. Η ιδέα ήταν να κρατήσουμε το όνομα που θα προτιμούσαμε, και ο νικητής να κερδίσει ένα νέο CD. Βρήκαμε το Jaraw cool, επειδή δημιουργήθηκε από όλα τα αρχικά των ονομάτων των μελών που αποτελούσαν τότε τους Lonewolf συν ο Wolf: Jens Börner, Alex (σ.σ.: My Doppelgänger - Guitars), Rikki Mannhard [Bass, Vocals (backing)], Antoine Bussière (σ.σ.: Elvenstorm - Drums), Wolf. Ήταν μια πολύ cool και αστεία ιδέα!

Πίσω στο 1996, ηχογραφήσατε ένα album, το "Legions of the Unlight", αλλά, μετά από λίγο, η μπάντα διαλύθηκε, οπότε δεν κυκλοφόρησε επίσημα ποτέ. Πώς και δεν το επισκεφτήκατε ξανά έκτοτε; Υπάρχει περίπτωση να δει το φως της μέρας κάποια στιγμή;

Τώρα, δεν νομίζω. Πριν από 2 ή 3 χρόνια, είχα ένα τηλεφώνημα μια μέρα από μια Label που ήθελε να το κυκλοφορήσει, αλλά είπα όχι. Πρώτον, γιατί οι ηχογραφήσεις ήταν απαίσιες, και, δεύτερον, γιατί, με εξαίρεση ενός ακουστικού intro και ενός κομματιού, υποθέτω πως όλο το υπόλοιπο υλικό εκεί έχει τώρα χρησιμοποιηθεί σε μερικά albums των Lonewolf. Για παράδειγμα το "Pagan Glory" και το "Morbid Beauty", αλλά και κάποια μέρη κομματιών, έχουν χρησιμοποιηθεί. Δημιουργήσαμε μια νέα εκδοχή του "Children of the Unlight" ως bonus κομμάτι στη digipak έκδοση του "Cult of Steel (2014), και πρέπει να πω πως είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό, καθώς, ειλικρινά, ανέκαθεν το θεωρούσα ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια μας. Αλλά οι ηχογραφήσεις της original έκδοσης ήταν απαίσιες, haha!

Λαμβάνοντας υπόψη ότι κυκλοφορείτε ένα Full-Length ανά 2 χρόνια, έχουν υπάρξει συζητήσεις σχετικά με κάποια μελλοντική κυκλοφορία;

Ναι, σιγά-σιγά ξεκινάμε να γράφουμε. Εξαιτίας του ατυχήματός μου, φυσικά τα πάντα καθυστέρησαν, αλλά ελπίζω για νέο album τέλος του χρόνου-αρχές του 2020!

Οι Lonewolf έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, τόσο ισχυρούς μάλιστα που αφιερώσατε το "Hellenic Warriors (2004) στο Ελληνικό σας fanbase. Πώς εξηγείς αυτή την σύνδεση μεταξύ της μπάντας και των fans της;

Πίσω στις αρχές/μέσα των '90s όταν ξεκινήσαμε, η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που πραγματικά μας υποστήριξε. Και όταν επιστρέψαμε μετά τη διάλυση με το πρώτο μας album, "March into the Arena" (2001), ήταν ακριβώς το ίδιο- μάλιστα, το 2001 γίναμε και η πρώτη Γαλλική Metal μπάντα που έπαιξε στην Ελλάδα. Πρέπει να το τοποθετήσεις αυτό στο ανάλογο context: Εκείνη την εποχή, το αληθινό Metal θεωρούταν νεκρό! Ειλικρινά, χρωστάμε πολλά στην Ελλάδα, γιατί τέτοια υποστήριξη σε βοηθά πραγματικά να συνεχίζεις στο underground. Σε βοηθά να πολεμάς όλες τις μαλακίες που μπορεί να συμβούν. Μας βοήθησε πολύ τότε, ακόμα μας βοηθά πολύ σήμερα! Το τρίτο μας album, "Made in Hell" (2008), κυκλοφόρησε επίσης από μια Ελληνική Label, την Eat Metal Records, και είμαι ακόμα περήφανος γι'αυτήν την "Ελληνική κυκλοφορία". Ποτέ δεν ξεχάσαμε αυτή την υποστήριξη, και υποθέτω πως οι fans ξέρετε να το εκτιμάτε αυτό, όπως επίσης και το γεγονός ότι υποστηρίζετε μια μπάντα που, από τότε μέχρι σήμερα, παρουσιάζει την ίδια μουσική. Ποτέ δεν προδώσαμε τους εαυτούς μας και μείναμε πιστοί στο μονοπάτι μας: Στο αληθινό Metal και σε τίποτα άλλο. Οι Έλληνες πολεμιστές ΕΙΣΤΕ αληθινοί metalheads. Ξέρετε ότι είμαστε αληθινοί στους εαυτούς μας ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, κι αυτό υποθέτω πως το εκτιμάτε. Ακριβώς όπως σας εκτιμούμε εμείς. Σήμερα λαμβάνουμε πολλή υποστήριξη και από τη Γερμανία, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά οι πρώτοι θα είστε πάντα οι Έλληνες metalheads, χωρίς εσάς μπορεί να μην ήμασταν ακόμα εδώ. Και το ξέρουμε αυτό.

Θα παρακολουθήσουμε live τους Lonewolf στο Κύτταρο, την Κυριακή 10/02/19, σε ένα εκρηκτικό πακέτο με τους Battleroar. Τι να περιμένουμε από την πολυαναμενόμενη αυτή συναυλία;

Είμαστε πραγματικά πεινασμένοι να επιστρέψουμε στην σκηνή, οπότε μπορείτε να περιμένετε μια άγρια και αληθινή, steel-defending συναυλία, haha! Επίσης, επειδή η Ελλάδα μας στηρίζει εδώ και τόσο καιρό, μπορείτε φυσικά να περιμένετε κάποιο νεότερο υλικό, αλλά και κάποιο (πολύ) παλιό που δεν έχουμε παίξει εδώ και χρόνια ή και καθόλου. Είναι σαν ένα "ευχαριστούμε" προς τους fans για όλα αυτά τα χρόνια, ελπίζω να σας αρέσει! Συνήθως παίζουμε μόνο νεότερο υλικό, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να "περάσουμε" μέσα από ολόκληρη την ιστορία μας αυτή τη φορά για τους Έλληνες fans.

Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Ακόμη πιστεύεις ότι η ουτοπία δεν θα αποτελέσει ποτέ μια πραγματικότητα και είναι κάτι που μπορούμε μόνο να ονειρευόμαστε; Φυσικά και το παρόν status quo είναι απαίσιο, αλλά, αν μπορούμε να ονειρευόμαστε κάτι πιο ιδανικό, τότε μπορούμε και να το πραγματοποιήσουμε.

Haha, καλή ερώτηση! Ναι, έχει να κάνει αποκλειστικά με το πώς βλέπεις τα πράγματα. Μπορείς να χτίσεις τη δική σου ουτοπία στο σπίτι σου, για παράδειγμα, ή γύρω σου, όπου τα παιδιά σου και αυτοί που αγαπάς θα είναι ασφαλείς και ευτυχισμένοι. Οι υπέροχες στιγμές της ζωής, ας πούμε. Τα ιδανικά του καθενός είναι διαφορετικά, εξαρτάται από τι θεωρείς εσύ, για παράδειγμα, ως επιτυχία ή ευτυχία. Αν χαίρεσαι με τις μικρές απολαύσεις της ζωής, αν δεν σε απασχολεί τι περισσότερο έχει ο γείτονάς σου από σένα, μπορείς σίγουρα να έχεις τη δική σου ουτοπία. Η δική μου είναι όταν έχω την κόρη μου, τίποτα άλλο δεν έχει σημασία τότε. 

Jens, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Ανυπομονώ να σας δω live! Στην ζωή μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια, αλλά θα τα προσπεράσουμε όλα- εξάλλου, we've been through fire, ice and blood!

Η ευχαρίστηση ήταν δική μου!
Ναι, αυτές ακριβώς είναι οι εικόνες που σου είπα και προηγουμένως: Μπορεί να περάσεις μέσα από κόλαση, αλλά θα τα καταφέρεις, ξανά και ξανά!
Cheers Έλληνες πολεμιστές, θα σας δω τον Φεβρουάριο για να γιορτάσουμε το αληθινό Metal και να πιούμε μερικές μπύρες μαζί!


Genre:
Speed/Heavy Metal


Main:
March into the Arena (2001)
Unholy Paradise (2003)
Made in Hell (2008)
The Dark Crusade (2009)
Army of the Damned (2012)
The Fourth and Final Horseman (2013)
Cult of Steel (2014)
The Heathen Dawn (2016)
Raised on Metal (2017)

Current lineup:
Jens Börner (Vocals, Guitars)
Rikki Mannhard [Bass, Vocals (backing)]
Bubu Brunner (Drums)
Michael Hellström (Guitars)

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί