Skip to main content

Acid Mammoth: "Οι εποχές είναι όντως μυστήριες, αλλά η μουσική δεν σταματάει, ούτε ο ενθουσιασμός για αυτή."


Σαν post-apocalyptic Horror Movie φαντάζομαι το πρώτο live μετά την πανδημία. Σε ένα σκοτεινό Temple, την Παρασκευή 12/11/21, υπό τους ήχους των Acid Mammoth. Γι'αυτήν τη βραδιά, την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του COVID-19, καθώς και για το νέο δυνατό album τους, "Caravan" (2021), μιλάμε με τους Chris Babalis Jr. (Guitars, Vocals)Dimosthenis Varikos (Bass), Marios Louvaris (Drums) και Chris Babalis Sr. (Guitars), οι οποίοι έχουν φορτώσει τα μπαγκάζια τους και είναι έτοιμοι να μας οδηγήσουν σε ένα μυστηριακό μουσικό ταξίδι.

Καλησπέρα σας, χαίρομαι πολύ που μιλάμε! Τον περασμένο Μάρτιο κυκλοφόρησε το δυνατό "Caravan" (2021). Μέσα στην μυστήρια εποχή που διανύουμε, ποιο ήταν το feedback που λάβατε από fans και τύπο;

Chris Babalis Jr.: Καλησπέρα! Καταρχάς, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι με το feedback που έχουμε λάβει μέχρι τώρα για τον νέο μας δίσκο και από τον κόσμο που τον άκουσε, αλλά και από τις κριτικές που γράφτηκαν για αυτόν. Το μόνο μας παράπονο έως τώρα είναι πως λόγω της πανδημίας μέχρι τώρα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον παίξουμε live μπροστά σε κόσμο, αυτό όμως φαίνεται πως σιγά-σιγά αλλάζει, καθώς οι συναυλίες αρχίζουν να επανέρχονται! Οι εποχές είναι όντως μυστήριες, αλλά η μουσική δεν σταματάει, ούτε ο ενθουσιασμός για αυτή. Γενικά, από την πρώτη κιόλας μας κυκλοφορία, η Doom Metal σκηνή μας δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες και αυτό είναι κάτι που εκτιμούμε πολύ.

Αλήθεια, ποιος είναι ο προορισμός του δικού σας καραβανιού, και τι είναι αυτό που σας καθοδηγεί;

Dimosthenis: Μεταξύ μας σαν άτομα μοιραζόμαστε μια περιέργεια ως προς την γνωριμία νέων για εμάς τόπων και καταστάσεων, καθώς και το κοινό μας πάθος για το Doom Metal. Όνειρό μας πάντα ήταν να γυρίσουμε τον κόσμο κάνοντας αυτό που πραγματικά γουστάρουμε και αγαπάμε, να παίζουμε μουσική. Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να ευχαριστηθούμε αυτό το ταξίδι όσο περισσότερο γίνεται και να εξελίξουμε αυτό που κάνουμε κάθε φόρα και καλύτερα.

Πείτε μας δυο λόγια για το πώς κύλησε η διαδικασία σύνθεσης. Η πανδημία διευκόλυνε (λόγω π.χ. περισσότερου διαθέσιμου χρόνου) ή δυσκόλεψε (εξαιτίας λ.χ. των περιορισμών) την κατάσταση;

Chris Babalis Jr.: Θα έλεγα πως ούτε διευκόλυνε, ούτε δυσκόλεψε την κατάσταση. Έγινε απλά με διαφορετικό τρόπο. Στον νέο μας δίσκο "Caravan" (2021) η διαδικασία ήταν διαφορετική, υπό την έννοια του ότι όλες οι συνθέσεις γίνανε στα σπίτια μας και όχι στο studio από όλους μας, όπως έγινε με τους προηγούμενους δίσκους. Το πλάνο μας μετά τον Ιανουάριο του 2020, που κυκλοφόρησε ο δεύτερος μας δίσκος "Under Acid Hoof" (2020), ήταν να κάνουμε Ευρωπαϊκή περιοδεία. Αυτό προφανώς δεν έγινε, διότι άρχισε η πανδημία και τα πάντα κλείσανε. Πήραμε τότε την απόφαση, αντί να περιμένουμε τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό, να αφοσιωθούμε στη σύνθεση νέων κομματιών για τις επόμενες κυκλοφορίες. Ίσως ο εγκλεισμός να βοήθησε στην δημιουργία, καθώς το να είμαστε δημιουργικοί και να γράφουμε μουσική ήταν ο μόνος τρόπος να μην πέσουμε ψυχολογικά εντός της καραντίνας.

Κρίνοντας, πάντως, από τον ρυθμό των κυκλοφοριών σας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως η κατάσταση που βιώνουμε, αν μη τι άλλο, σας ενέπνευσε δημιουργικά.

Marios: Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε όλοι από την πανδημία, προσπαθήσαμε να μη επηρεαστούμε και να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση πιο δημιουργικά. Έτσι, αποφασίσαμε εκείνο το διάστημα να αφοσιωθούμε περισσότερο στη μουσική που μας μεταφέρει μία θετική αύρα, μας χαλαρώνει και μας γεμίζει αισιοδοξία. Αυτό μας βοήθησε και ψυχικά, αλλά και μουσικά διότι καταφέραμε στο διάστημα αυτό να κυκλοφορήσουμε ένα Split με τους 1782 [σ.σ.:"Doom Sessions Vol. 2" (2020)], καθώς και το τρίτο κατά σειρά Full-length μας για τα οποία είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και περήφανοι ως προς το αποτέλεσμα. Οπότε, για να κλείσουμε, θα λέγαμε ότι αυτή η δυσάρεστη κατάσταση είχε και τα "θετικά" της για εμάς τουλάχιστον μουσικά.

Dimosthenis: Είναι γεγονός πως τα τελευταία δυο χρόνια έχουν υπάρξει πολύ δύσκολα για όλους μας και σίγουρα η κατάσταση της πανδημίας και των συνεπειών της έχουν επηρεάσει το μυαλό και την ψυχολογία μας σε μεγάλο βαθμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ πως το μυαλό απεγνωσμένα προσπαθεί να εφεύρει τρόπους διαφυγής από την μίζερη και άβολη κατάσταση στην οποία έρχεται. Για μας αυτό το χρονικό διάστημα δεν σταμάτησε να είναι παραγωγικό, γιατί αυτό σε εισαγωγικά μας κρατούσε και μας κρατάει "ζωντανούς". Όλο αυτό το σκοτεινό vibe των εποχών εμφανώς μας επηρέασε τις συνθέσεις, τον τρόπο προσέγγισης σε κάποια πράγματα και μας έκανε να εκφραστούμε ίσως λίγο διαφορετικά. Ιδιαίτερα στο "Caravan" (2021) που είναι και ένας δίσκος που γράφτηκε εν μέσω πανδημίας και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, με αποτέλεσμα να φέρει μία ποικιλία συναισθημάτων.

Οι τελευταίες σας δισκογραφικές δουλειές κυκλοφόρησαν μέσω της Heavy Psych Sounds, μιας Label ιδιαίτερα εξοικειωμένης με το Genre που υπηρετείτε. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Είστε ευχαριστημένοι με το πώς κυλάει ως τώρα;

Chris Babalis Sr.: Η συνεργασία μας με την Heavy Psych Sounds ξεκίνησε στα τέλη του 2019 όταν ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις του δεύτερου μας δίσκου "Under Acid Hoof" (2020). Ο δίσκος τους άρεσε πολύ και υπογράψαμε αμέσως για την κυκλοφορία του. Μέχρι τώρα έχουμε κυκλοφορήσει 3 δίσκους και ένα split με την Heavy Psych Sounds. Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο χαρούμενοι με τη συνεργασία μας και πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια, καθώς η συνεργασία μας συνεχίζεται.

Πατέρας και γιος λοιπόν μέσα στην ίδια μπάντα. Πώς διαμορφώνεται η δυναμική μιας τέτοιας σχέσης σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον;

Chris Babalis Jr.: Μόνο θετικά θα έλεγα, καθώς η οικειότητα που έχουμε έχει βοηθήσει πολύ στην επικοινωνία που έχουμε μεταξύ μας μουσικά. Είναι ο άνθρωπος που μου έμαθε να ακούω μουσική, οπότε ήταν απλά ζήτημα χρόνου μέχρι να παίζουμε μαζί. Είναι φανταστικός κιθαρίστας και πολύ cool άνθρωπος, δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε κανέναν πιο κατάλληλο για το spot των Guitars (lead) στην μπάντα. 

Chris Babalis Sr.: Επίσης, το ότι είμαστε πατέρας και γιος είναι και πρακτικά ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς μένουμε πολύ κοντά και μπορούμε να βρισκόμαστε πολύ συχνά για τζαμαρίσματα και για δραστηριότητες της μπάντας μαζί, εύκολα και άμεσα.  

Στιχουργικά, η μπάντα πραγματεύεται αρκετά σκοτεινά και μυστηριακά ζητήματα. Είναι η μυστήρια φύση τους μια απόδραση από την καθημερινότητα, από όλον αυτόν τον γυαλισμένο ψεύτικο κόσμο που η πλειοψηφία παρουσιάζει;

Chris Babalis Jr.: Θα έλεγα πως στιχουργικά χτίζουμε τον δικό μας κόσμο χωρίς να δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο τι υπάρχει παραέξω. Είμασταν πάντα φανατικοί fans των Horror Movies, οπότε όλη μας η έμπνευση στιχουργικά αντλείται από εκεί. Vintage Horror Movies των '60s,' 70s και '80s μας έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά. Έχουν υπάρξει πολλές περιστάσεις τζαμαρίσματος που ξεκίνησαν ύστερα από Horror Movie nights που κάναμε σαν μπάντα. Η δραστηριότητα αυτή ήταν πάντα μία απόδραση από την καθημερινότητα, καθώς και κάτι που δεν ταυτίζεται με την πλειοψηφία. Αυτοί οι "horror" στίχοι ταιριάξανε τέλεια με τη μουσική μας, η οποία είναι και αυτή σκοτεινή και ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια.  

Μετά από μια μεγάλη περίοδο έλλειψης συναυλιακής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του COVID-19, φαίνεται πως, σιγά-σιγά, πραγματοποιούνται κάποια βήματα επαναφοράς της. Αν και ενδεχομένως να είναι νωρίς ακόμα, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση;

Marios: Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό που σιγά-σιγά φαίνεται να ανακάμπτει κάπως η όλη κατάσταση που βιώσαμε εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται κάποιες συναυλίες. Αυτό είναι πολύ θετικό, τόσο για τους μουσικούς, όσο και για τον κόσμο που ανυπομονούσε πώς και πώς να πάει να παρακολουθήσει ένα μουσικό event. Παρόλα αυτά, όπως ανέφερες και εσύ, είναι ακόμα νωρίς ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε με μεγάλη ακρίβεια ποια θα είναι η έκβαση της όλης κατάστασης στο άμεσο μέλλον. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, αν και τις τελευταίες μέρες τα γεγονότα δείχνουν να παίρνουν αρνητική τροχιά δυστυχώς. Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και σταδιακά να επιστρέφουμε στην πραγματική ζωή, που έχουμε στερηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Θα παρακολουθήσουμε live τους Acid Mammoth στο Temple, την Παρασκευή 12/11/21. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτήν τη συναυλία;

Dimosthenis: Η αλήθεια είναι πως έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία μας live εμφάνιση στην Αθήνα, οπότε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι για αυτό το live και πραγματικά ανυπομονούμε. Αυτήν την Παρασκευή θα μοιραστούμε τη σκηνή μαζί με τους Wormhog και τους Rascal Wack για να κάνουμε χαμό και να γουστάρουμε γιορτάζοντας την επανένταξη των συναυλιών στην καθημερινότητα μας. Εμείς το μόνο που μπορούμε να εγγυηθούμε σίγουρα είναι πως θα υπάρξει heavy riffing και πολύ δυνατό fuzz! Θα χαρούμε να σας δούμε όλους από κοντά.

Marios: Αρχικά να πούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε στο Temple με δύο πολύ αξιόλογες μπάντες της Ελληνικής σκηνής, αυτή τη φορά μπροστά σε κοινό και όχι σε live streaming. Είναι πολύ όμορφο και σημαντικό για εμάς που μετά από δύο χρόνια χωρίς συναυλίες θα ανέβουμε στο stage και θα παίξουμε ζωντανά για όλο τον κόσμο που θα είναι εκεί. Θέλουμε να μεταφέρουμε όλη μας την ενέργεια και την αισιοδοξία στον κόσμο μέσα από την μουσική μας και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε μία ατμόσφαιρα που θα ικανοποιήσει όλα τα άτομα που θα παρευρεθούν αυτό το βράδυ στο Temple.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, ανυπομονώ να σας παρακολουθήσω live! I'm ready for blood!

Chris Babalis Sr.: Εμείς σε ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Καλή συνέχεια και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο!

Genre:
Doom/Stoner Metal

Full-lengths:
Acid Mammoth (2017)   
Under Acid Hoof (2020) 
Caravan (2021)

Current lineup:
Dimosthenis Varikos (Bass) 
Chris Babalis Jr. (Guitars, Vocals) 
Marios Louvaris (Drums) 
Chris Babalis Sr. (Guitars) 




Comments

  1. Ανυπομονώ να σας δω στη Λάρισα την Πέμπτη 11/11/2021 και να προσθέσω μια ακόμη αξέχαστη συναυλία στη ντουμομεταλλική μνήμη.
    Με εκτίμηση , Βασίλης Κουλαξίζης.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Tortuga / Automaton @Death Disco, Πέμπτη 20/10/22

Ήγγικεν η ώρα και για εμένα να γυρίσω στα παλιά με μία συναυλία που περίμενα αγωνιωδώς. Κατεβαίνοντας από το Μετρό στο Μοναστηράκι και περπατώντας για πέντε λεπτά, βρέθηκα στο Death Disco , Πέμπτη 20/10/22 . Έξω από τον συναυλιακό χώρο υπήρχαν περίπου 30 άτομα που περίμεναν να δουν τους masters του Psychedelic Stoner/Doom Metal , Tortuga . Με μία καθυστέρηση,  οι πόρτες ανοίγουν στις 21:40. Στις 21:50 εμφανίζονται στη σκηνή οι Doom/Stoner Metal Έλληνες βιρτουόζοι, Automaton . Έπαιξαν συνολικά πέντε κομμάτια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν από την τελευταία κυκλοφορία τους, "Talos" (2018) , που αποτελεί πραγματικά εξαιρετική δουλειά από την μπάντα. Ακούμε, λοιπόν, τα "Giant of Steel" , "Automaton Marching" , "Trapped in Darkness" και "Ο Τάλως ξυπνά (Talos Awakens)" , όμως δεν έμειναν εκεί, διότι υπήρχε και έκπληξη. Μας παρουσίασαν μία νέα τους δημιουργία η οποία δεν έχει βρει ακόμα τον τίτλο της. Ο ήχος δεν μπορώ να πω πως ήταν ο καλύτε

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί