Skip to main content

Philip Papakyriakou [Secret Illusion - Guitars, Vocals (backing)]: "Θέλω οι στίχοι να ακολουθούν το μουσικό κομμάτι, να πηγαίνουν χέρι-χέρι και δίνω πολύ μεγάλη βάση σ'αυτό."


Με αφορμή την επάνοδο των Secret Illusion στη σκηνή την Κυριακή 10/06/18 στο The Crow, μετά από 5 χρόνια, το Metal Asylum μίλησε με τον Philip Papakyriakou [Guitars, Vocals (backing)] σχετικά με τον καινούργιο δίσκο της μπάντας, "Awake Before the Dawn" (2018), καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Καλησπέρα και καλώσορισες στο Metal Asylum.
Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το καινούργιο σας Full-length, "Awake Before the Dawn" (2018). Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα!
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον από πλευράς κριτικών έχει πάει αρκετά καλά. Οι περισσότερες είναι αρκετά θετικές. Σαφώς υπάρχουν και οι αρνητικές κριτικές, δεν γίνεται να μην υπάρχουν. Εξ'αρχής, από τότε που φτιάξαμε το δίσκο, είχαμε κατά μια έννοια πιστέψει ότι έχει βγει καλό αποτέλεσμα, οπότε οι κριτικές ήταν ανάλογες. Δεν περιμέναμε ιδιαίτερο θάψιμο να πω την αλήθεια. Έχει πάει πάντως καλύτερα απ'όσο περιμέναμε, αλλά για να πω την αλήθεια για εμένα προσωπικά δεν είναι και αυτοσκοπός να βγάλεις ένα δίσκο για να πάρει τις εξαιρετικές κριτικές. Αν αυτό συμβεί, καλοδεχούμενο είναι και ευχάριστο. 

Άλλαξε κάτι στην προσέγγιση του υλικού σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες είτε στη διαδικασία της σύνθεσης είτε της ηχογράφησης ή της παραγωγής;

Αλλάξανε πάρα πολλά σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, γιατί άλλαξε πάρα πολύ η μπάντα κατ'αρχας. Μετά από πολλές αλλαγές και αφού στην ουσία το μόνο βασικό μέλος είχα παραμείνει εγώ μαζί με τον Evmenios Poulias (Keyboards), κατά μια έννοια λειτουργήσαμε με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν και στον τρόπο σύνθεσης και δημιουργίας των κομματιών και ήταν και η πρώτη φορά που γράψαμε μουσική μαζί. Τα μισά περίπου κομμάτια του δίσκου είναι συλλογική δουλειά κατά μια έννοια, ενώ παλιότερα αυτό συνέβαινε αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Δεν μπορώ να πω ότι βγήκε διαφορετικό το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα έχει πολλά νέα στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω του Evmenios, αλλά και επειδή με τα χρόνια έρχεται η ωρίμανση. Είναι διαφορετικό το να είσαι 20 χρονών και να γράφεις κομμάτια και μουσική και διαφορετικά όταν έχουν περάσει τρεις δίσκοι και είσαι πλέον 35 και γράφεις μουσική. Σίγουρα και οι εμπειρίες είναι διαφορετικές, αλλά και είσαι πιο ώριμος συνθετικά.
         
Στιχουργικά ασχολείστε κυρίως με τη ζωή και τους προσωπικούς αγώνες. Νιώθετε ψυχική κάθαρση γράφοντας γι’αυτά τα ζητήματα;

Ωραία ερώτηση. Άλλοι χρησιμοποιούν τους στίχους σαν κάτι εντελώς κούφιο και κενό, δηλαδή απλά θέλουν να βάλουν κάποιους στίχους για να πουν ότι έντυσαν το κομμάτι. Οι στίχοι για εμένα είναι πολύ σημαντικοί στη μουσική. Δηλαδή δεν έχω να πω κάτι έτσι ώστε να ντύσω τη μουσική που έχω γράψει αναλόγως δεν μου κάθεται καλά. Θέλω οι στίχοι να ακολουθούν το μουσικό κομμάτι, να πηγαίνουν χέρι-χέρι και δίνω πολύ μεγάλη βάση σ'αυτό. Δεν θα έλεγα ότι είναι κάθαρση, αλλά σίγουρα είναι πράγματα τα οποία θέλεις να πεις, θέλεις να βγάλεις από μέσα σου και για μένα υπάρχουν αυτοί οι δύο τρόποι, μουσική και στίχοι. 
      
Θα σας δούμε στο The Crow την Κυριακή, 10/06/18. Είναι το πρώτο σας live μετά από 5 χρόνια απουσίας. Πως αισθάνεστε που επιστρέφετε και πάλι στα συναυλιακά δρώμενα;

Αν μου έλεγες για live πριν από 6 μήνες περίπου, θα σου έλεγα ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να παίξουμε live μέχρι ίσως και τον επόμενο δίσκο. Δεν έχει σημασία τι και πώς, ξαναγύρισε ο Chris Stratigos (Drums) ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας και είχαμε κάποια συζήτηση για το πως θα συνεχίσουμε τη μπάντα από δω και πέρα και σαφώς απο τη στιγμή που επέστρεψε ο Chris το θέμα live κατευθείαν επανήλθε στο προσκήνιο ως κάτι πολύ βασικό το οποίο πρέπει να γίνει κιόλας, από τη στιγμή που και ο δίσκος κυκλοφόρησε πρόσφατα. Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο για μένα, γιατί είχε περάσει τόσος καιρός και νομίζω ότι είχα ξεσυνηθίσει, είχα αρχίσει να σκέφτομαι "’ντάξει ok, τελείωσε το θέμα" και είχα αρχίσει να νιώθω περισσότερο σαν studio project μέχρι ενός σημείου και όχι σαν live μπάντα και δεν με χάλαγε κιόλας. Βέβαια απ’ τη στιγμή που επέστρεψε ο Chris που είναι ένα τόσο βασικό μέλος, έβαλα κι εγώ προσωπικά, αλλά και μετά από συζήτηση που είχα με τον Evmenios, τον εαυτό μου σε μια διαδικασία να σκεφτώ ότι η μπάντα πρέπει να βγει πάλι στο δρόμο, όσο είναι εφικτό αυτό. Κατευθείαν κλείσαμε το πρώτο live για να προωθήσουμε και το δίσκο και μπορώ να πω ότι όσο περνάει ο καιρός και κάνουμε πρόβες και βλέπουμε πως βγαίνουν τα κομμάτια, γιατί είναι και πολύ ωραίο κιόλας να ακούς όλα αυτά τα κομμάτια που ακούς και στο studio τόσο καιρό να τα ακούς να βγαίνουν live. Είναι εντελώς διαφορετικό συναίσθημα σε σχέση με το να τα βάζεις στα ηχεία για παράδειγμα. Οπότε ναι, είμαστε ενθουσιασμενοι, haha!

Απο την εμφάνισή σας και το setlist τι μπορούμε να περιμένουμε;

Πάρα πολλά. Σκίστε τα tickets των Iron Maiden, δεν χρειάζεται να πάτε να τους δείτε, haha! Απ'ότι ξέρω και η άλλη μπάντα (σ.σ.: Achelous) είναι πολύ καλή, οπότε όποιος έρθει στο live σίγουρα θα ακούσει heavy, μελωδική μουσική. Νομίζω ότι θα παίξουμε αρκετά και οι 2 μπάντες, εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να βγει όσο μεγαλύτερο το setlist γίνεται, και θα είναι κοντά στη μιάμιση ώρα περίπου, θα παίξουμε όσα περισσότερα κομμάτια γίνεται απ'τον καινούργιο δίσκο και πέντε κομμάτια από τους παλιότερους δίσκους. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ ωραίο live, μια πολύ ωραία βραδιά και μακάρι να έρθει και ο κόσμος και να αγκαλιάσει το εν λόγω εγχείρημα.
         
Από θέμα άλλων συναυλιών υπάρχει κάτι άλλο στα σχέδια;

Όχι, νομίζω μετά απ’ αυτό μόνο ίσως αν προκύψει κάποια πρόταση για κάποιο καλό support ή για κάποιο festival, δηλαδή κάποια πραγματικά αξιόλογη πρόταση, κάποιος λόγος που να αξίζει πραγματικά να βγεις να παίξεις πάνω στη σκηνή. Τώρα, να κάνουμε κάποιο άλλο προσωπικό live ή αν είναι κάτι ίσως για την επαρχία, για Θεσσαλονίκη που δεν έχουμε παίξει ποτέ ολόκληρο live. Είχαμε παίξει μόνο στο Ράδιο Αρβύλα πριν χρόνια, μόνο σ'αυτή την περίπτωση. Αλλιώς από εκεί και πέρα θα επικεντρωθούμε στον νέο δίσκο που ήδη γράφουμε.  

Πίσω στο  "Awake Before the Dawn" (2018). Κυκλοφόρησε μέσω της Lion Music, πώς είναι η μέχρι στιγμής συνεργασία σας;

Μη φανταστείς κάτι φοβερό. Μια χαρά, επικοινωνούμε, μιλάμε. Κατ'αρχας κυκλοφόρησε μόνο σε Digital μορφή απ'τη Lion Music και ο λόγος είναι ότι το CD καλώς ή κακώς έχουν πέσει πάρα πολύ οι πωλήσεις στα CDs, ειδικά στο δικό μας Genre. Από εκεί και πέρα το Digital απ'όσο ξέρω πάει καλά. Όχι κάτι ιδιαίτερο όμως, δεν νομίζω. Το καλό στη συνεργασία, σε σχέση με προηγούμενη κακή εμπειρία που είχαμε στο παρελθόν, είναι ότι τουλάχιστον εδώ υπάρχει επικοινωνία. Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα του στείλεις, θα σου απαντήσει, θα μιλήσετε. Δεν είναι κάποιος απατεώνας ο οποίος θα εξαφανιστεί μετά από κάποια χρόνια, όπως είχε συμβεί στον πρώτο δίσκο που ήταν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.
      
Ασχολείσαι με άλλα side project πέρα απ’ τους Secret Illusion;

Όχι στην παρούσα φάση, αλλά και τον περισσότερο καιρό από τότε που ξεκίνησε η μπάντα ασχολούμαι κυρίως με τους Secret Illusion. Ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχα παίξει για λίγο στους Sorrowful Angels, αλλά γενικότερα από το 2007 και μετά η κύρια μουσική μου ασχολία είναι οι Secret Illusion. Όχι ότι δεν θα ήθελα, αλλά δεν υπήρχε κάποια πρόταση που να μπορούσα κι εγώ να αντεπεξέλθω.
  
Η μπάντα υπάρχει εδώ και 11 χρόνια περίπου. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μέχρι στιγμής highlights της πορείας σας;

Σίγουρα το live με τους Stratovarius. Από κάθε άποψη, από το πως προέκυψε μέχρι το πως πήγε η συναυλία και το πως τελείωσε η όλη βραδιά. Όλα πήγαν ρολόι, ήταν ένα πολύ όμορφο live, μια πολύ ωραία εμπειρία, με αρκετό κόσμο και πολύ καλά σχόλια. Αν μπορούσα, ίσως, να αναφέρω άλλο ένα, το Ράδιο Αρβύλα σίγουρα ήταν επίσης μια ωραία εμπειρία. Ήταν αρκετά δυνατό, για εκείνη την περίοδο που ήμασταν εντελώς άγνωστοι, feedback για την μπάντα. Το τρίτο θα έλεγα ότι είναι ο καινούργιος δίσκος. Νομίζω μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος μας δίσκος, τουλάχιστον από αυτά που ακούμε εμείς και έχουμε λάβει σαν feedback από κριτικές και από τον κόσμο, ότι είναι ο καλύτερος δίσκος των Secret Illusion μέχρι στιγμής. 
  
Η Ελληνική πραγματικότητα καθιστά δύσκολη την επιβίωση ενός Metal σχήματος. Κατά πόσο έχετε επηρεαστεί ως μπάντα από αυτό και πώς το αντιμετωπίζετε;

Μεγάλο ζήτημα όπως καταλαβαίνεις. Από που να πρωτοξεκινήσεις βασικά. Μερικές φορές ακούω κιόλας να λένε ακόμα ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και δεν υπάρχει πλέον "Ελληνική μπάντα". Νομίζω ότι αυτό το taboo ισχύει ακόμα. Δηλαδή είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για μια Ελληνική μπάντα έτσι ώστε να μπορέσει να διακριθεί και να μπορέσει να εδραιωθεί στο χώρο του Metal σήμερα όπου οι εταιρείες είναι πολύ λιγότερες, οι ελεύθερες θέσεις για καινούργιες μπάντες και νέα ονόματα είναι πάρα πολύ λίγες και ειδικά για το Genre της μελωδικής μουσικής που παίζουμε εμείς. Για το Power Metal είναι νομίζω ελάχιστες κιόλας, να μην πω μηδαμινές. Δεν βγαίνουν θα έλεγα καινούργιες μπάντες που να γίνονται πολύ γνωστές, δηλαδή αν σε ρωτήσω κι εσένα να μου πεις μια καινούργια Power Metal μπάντα τα τελευταία 10 χρόνια, μάλλον θα σπαζοκεφαλιάσεις πολύ για να σκεφτείς μία. Οπότε νομίζω ότι απαιτεί πάρα πολλές θυσίες και οποιαδήποτε πιθανότητα έχεις να αναδειχθείς στο χώρο του Metal και πάλι νομίζω ότι και να τις κάνεις αυτές τις θυσίες, ακόμα κι αν είσαι εξαιρετικά ταλαντούχος, ακόμα κι αν έχεις διασυνδέσεις, ακόμα κι αν έχεις τα χρήματα, ακόμα κι αν όλα αυτά μαζί θεωρώ ότι με όλες αυτές τις προϋποθέσεις είναι πολύ πολύ δύσκολο να καταφέρεις κάτι καλό εν έτη 2018 και ιδιαίτερα απ’ την Ελλάδα. Βλέπεις μπάντες οι οποίες είναι από άλλες χώρες όπως είναι η Σουηδία, η Φινλανδία κ.τ.λ. Και ακριβώς επειδή είναι αυτές οι χώρες και κινούν τα μουσικά νήματα στο χώρο του Metal, υπάρχουν διασυνδέσεις, εκεί επικεντρώνεται η προσοχή όλων, των managers, των festivals και βλέπεις μπάντες οι οποίες είναι ολοκαίνουργιες, να έχουν φτιαχτεί δηλαδή πριν από 2-3 χρόνια και έχουν μεγάλα συμβόλαια και κάνουν παγκόσμιες περιοδείες, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο. Δε μιλάω για τη δική μας μπάντα, υπάρχουν Ελληνικές μπάντες οι οποίες έχουν πραγματικά τεράστιο ταλέντο και πιστεύω ότι αν ήταν Φινλανδικές για παράδειγμα θα τις ήξερε όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Σε όλα τα είδη της μουσικής, όχι μόνο στο μελωδικό χώρο.

Αυτά από εμένα, θα σας δω από κοντά την Κυριακή 10/06/18 στο The Crow. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Να 'σαι καλά.

Genre
Power Metal 

Main
Illusion (2011)
Change of Time (2014)
Awake Before the Dawn (2018)

Current lineup
Chris Stratigos (Drums)
Philip Papakyriakou [Guitars, Vocals (backing)]
Evmenios Poulias (Keyboards)
Vasilis Axiotis (Vocals) 
  

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί