Skip to main content

Philip Papakyriakou [Secret Illusion - Guitars, Vocals (backing)]: ". Θέλω οι στίχοι να ακολουθούν το μουσικό κομμάτι, να πηγαίνει χέρι-χέρι και δίνω πολύ μεγάλη βάση σ’ αυτό."


Με αφορμή την επάνοδο των Secret Illusion στη σκηνή την Κυριακή 10/06/18 στο The Crowμετά από 5 χρόνια, το Metal Asylum μίλησε με τον Philip Papakyriakou [Guitars, Vocals (backing)] σχετικά με τον καινούργιο δίσκο της μπάντας, "Awake Before the Dawn" (2018), καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας.

Καλησπέρα και καλώς ήλθες στο Metal Asylum.

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα.

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το καινούργιο σας Full-length album, "Awake Before the Dawn" (2018). Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον από πλευράς κριτικών έχει πάει αρκετά καλά. Οι περισσότερες κριτικές είναι αρκετά θετικές. Σαφώς υπάρχουν και οι αρνητικές κριτικές, δεν γίνεται να μην υπάρχουν. Εξ αρχής, από τότε που φτιάξαμε το δίσκο, είχαμε κατά μια έννοια πιστέψει ότι έχει βγει καλό αποτέλεσμα και οι κριτικές ήταν ανάλογες. Δεν περιμέναμε ιδιαίτερο θάψιμο να πω την αλήθεια. Έχει πάει ίσως καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε, αλλά για να πω την αλήθεια για εμένα προσωπικά δεν είναι και αυτοσκοπός. Να βγάλεις δηλαδή ένα δίσκο για να πάρει τις εξαιρετικές κριτικές. Αν αυτό συμβεί, καλοδεχούμενο είναι και ευχάριστο. 

Άλλαξε κάτι στην προσέγγιση του υλικού σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες είτε στη διαδικασία της σύνθεσης ή της ηχογράφησης ή της παραγωγής;

Αλλάξανε πάρα πολλά σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες, γιατί άλλαξε πάρα πολύ η μπάντα κατ’ αρχήν. Μετά από πολλές αλλαγές και αφού στην ουσία το μόνο βασικό μέλος είχα παραμείνει εγώ μαζί με τον Evmenios (σ.σ.: Poulias - Keyboards), κατά μια έννοια λειτουργήσαμε με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν και στον τρόπο σύνθεσης, στον τρόπο δημιουργίας των κομματιών και ήταν και η πρώτη φορά που γράψαμε μουσική μαζί, τα μισά περίπου κομμάτια του δίσκου είναι συλλογική δουλειά κατά μια έννοια, ενώ παλιότερα αυτό συνέβαινε αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Δεν μπορώ να πω ότι βγήκε διαφορετικό το αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα έχει πολλά νέα στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως λόγω του Evmenios, αλλά και επειδή με τα χρόνια έρχεται η ωρίμανση. Είναι διαφορετικό το να είσαι 20 χρονών και να γράφεις τραγούδια και μουσική και διαφορετικά όταν έχουν περάσει τρεις δίσκοι και είσαι πλέον 35 και γράφεις μουσική. Σίγουρα και οι εμπειρίες είναι διαφορετικές, αλλά και είσαι πιο ώριμος συνθετικά.
         
Στιχουργικά ασχολείστε κυρίως με τη ζωή και τους προσωπικούς αγώνες. Νιώθετε ψυχική κάθαρση γράφοντας γι’ αυτά τα ζητήματα;

Ωραία ερώτηση. Άλλοι χρησιμοποιούν τους στίχους σαν κάτι εντελώς κούφιο και κενό, δηλαδή απλά θέλουν να βάλουν κάποιους στίχους για να πουν ότι έντυσαν το κομμάτι. Οι στίχοι για εμένα είναι πολύ σημαντικοί στη μουσική. Δηλαδή αν μέσα από τους στίχους δεν έχω να πω κάτι έτσι ώστε να ντύσω τη μουσική που έχω γράψει, αναλόγως με το τι έχουμε γράψει, δεν μου κάθεται καλά. Θέλω οι στίχοι να ακολουθούν το μουσικό κομμάτι, να πηγαίνει χέρι-χέρι και δίνω πολύ μεγάλη βάση σ’ αυτό. Σίγουρα οι στίχοι είναι, δεν θα έλεγα κάθαρση, αλλά σίγουρα είναι πράγμα τα οποία θέλεις να πεις, θέλεις να βγάλεις από μέσα σου και για μένα υπάρχουν αυτοί οι δύο τρόποι, δηλαδή όχι μόνο ο μουσικός τρόπος αλλά και ο στιχουργικός για να βγάλω πράγματα που θέλω να πω από μέσα.
      
Θα σας δούμε στο The Crow την Κυριακή, 10/06/18. Είναι το πρώτο σας live μετά από 5 χρόνια απουσίας. Πως αισθάνεστε που επιστρέφετε και πάλι στα συναυλιακά δρώμενα;

Αν μου έλεγες για live πριν από 6 μήνες περίπου, θα σου έλεγα ότι δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να παίξουμε live μέχρι ίσως και τον επόμενο δίσκο. Δεν έχει σημασία τι και πώς, ξαναγύρισε ο Chris (σ.σ.: Stratigos - Drums) ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της μπάντας και είχαμε κάποια συζήτηση για το πως θα συνεχίσουμε τη μπάντα από δω και πέρα και σαφώς απ’ την στιγμή που επέστρεψε ο Chris το θέμα live κατευθείαν επανήλθε στο προσκήνιο ως κάτι πολύ βασικό το οποίο πρέπει να γίνει κιόλας, απ’ τη στιγμή που και ο δίσκος κυκλοφόρησε πρόσφατα. Στην αρχή ήταν λίγο περίεργο για μένα, γιατί είχε περάσει τόσος καιρός και νομίζω ότι είχα ξεσυνηθίσει, είχα αρχίσει να σκέφτομαι "’ντάξει οκ, τελείωσε το θέμα" και είχα αρχίσει να νιώθω περισσότερο σαν studio project μέχρι ενός σημείου και όχι σαν live μπάντα και δεν με χάλαγε κιόλας. Βέβαια απ’ τη στιγμή που επέστρεψε ο Chris που είναι ένα τόσο βασικό μέλος, έβαλα κι εγώ προσωπικά, αλλά και μετά από συζήτηση που είχα με τον Evmenios, τον εαυτό μου σε μια διαδικασία να σκεφτώ ότι η μπάντα πρέπει να βγει πάλι στο δρόμο, όσο είναι εφικτό αυτό. Κατευθείαν κλείσαμε το πρώτο live για να προωθήσουμε και το δίσκο και μπορώ να πω ότι όσο περνάει ο καιρός και κάνουμε πρόβες και βλέπουμε πως βγαίνουν τα κομμάτια, γιατί είναι και πολύ ωραίο κιόλας να ακούς όλα αυτά τα κομμάτια που ακούς και στο studio τόσο καιρό να τα ακούς να βγαίνουν live. Είναι εντελώς διαφορετικό συναίσθημα σε σχέση με το να τα βάζεις στα ηχεία για παράδειγμα. Οπότε ναι, είμαστε excited, haha!

Απ’ την εμφάνισή σας και το setlist τι μπορούμε να περιμένουμε;

Πάρα πολλά. Σκίστε τα εισιτήρια των Iron Maiden, δεν χρειάζεται να πάτε να τους δείτε, haha! Απ’ ότι ξέρω και η άλλη μπάντα (σ.σ.: Achelous) είναι πολύ καλή γι’ αυτό που παίζει, οπότε όποιος έρθει στο live σίγουρα θα ακούσει heavy, μελωδική μουσική. Νομίζω ότι θα παίξουμε αρκετά και οι 2 μπάντες, εμείς κάναμε ο,τι καλύτερο μπορούσαμε για να βγει όσο μεγαλύτερο το setlist γίνεται, θα είναι κοντά στη μιάμιση ώρα περίπου, θα παίξουμε όσα περισσότερα κομμάτια γίνεται απ’ τον καινούργιο δίσκο και πέντε κομμάτια απ’ τους παλιότερους δίσκους. Πιστεύω ότι θα είναι ένα πολύ ωραίο live, μια πολύ ωραία βραδιά και μακάρι να έρθει και ο κόσμος και να αγκαλιάσει το εν λόγω εγχείρημα.
         
Από θέμα άλλων συναυλιών υπάρχει κάτι άλλο στα σχέδια;

Όχι, νομίζω μετά απ’ αυτό μόνο ίσως αν προκύψει κάποια πρόταση για κάποιο καλό support ή για κάποιο festival, δηλαδή κάποια πραγματικά αξιόλογη πρόταση, κάποιος λόγος που να αξίζει πραγματικά να βγεις να παίξεις πάνω στη σκηνή. Τώρα, να κάνουμε κάποιο άλλο προσωπικό live ή αν είναι κάτι ίσως για την επαρχία, για Θεσσαλονίκη ίσως που δεν έχουμε παίξει ποτέ ολόκληρο live, είχαμε παίξει μόνο στο Ράδιο Αρβύλα πριν χρόνια, μόνο σ’ αυτή την περίπτωση. Αλλιώς από εκεί και πέρα θα επικεντρωθούμε στον νέο δίσκο που ήδη γράφουμε τα καινούργια κομμάτια.  

Πίσω στο  "Awake Before the Dawn" (2018). Κυκλοφόρησε μέσω της Lion Music, πώς είναι η μέχρι στιγμής συνεργασία σας;

Μη φανταστείς κάτι φοβερό. Μια χαρά, επικοινωνούμε, μιλάμε. Κατ’ αρχήν κυκλοφόρησε μόνο σε digital μορφή απ’ τη Lion Music και ο λόγος είναι ότι το CD καλώς ή κακώς έχει πέσει ούτως ή άλλως πάρα πολύ σε πωλήσεις και σαν είδος, δηλαδή το να αγοράσει κάποιος CD. Οπότε αυτά τουλάχιστον τα άλφα κομμάτια  που πρόκειται να πουληθούνε να είναι στη δικιά μας κατοχή και να τα διαχειριζόμαστε εμείς, και να κάνουμε ο,τι θέλουμε στην ουσία με αυτά. Από εκεί και πέρα το digital απ’ όσο ξέρω πάει καλά. Όχι κάτι ιδιαίτερο όμως, δεν νομίζω. Το καλό στη συνεργασία, σε σχέση με προηγούμενη κακή εμπειρία που είχαμε στο παρελθόν είναι ότι τουλάχιστον εδώ υπάρχει επικοινωνία. Υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος θα του στείλεις, θα σου απαντήσει, θα μιλήσετε. Δεν είναι κάποιος παρών-απών κατά μια έννοια, ούτε κάποιος απατεώνας ο οποίος εξαφανίστηκε μετά από κάποια χρόνια, όπως είχε συμβεί στον πρώτο δίσκο που ήταν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.
      
Ασχολείσαι με άλλα side project πέρα απ’ τους Secret Illusion;

Όχι στην παρούσα φάση αλλά και τον περισσότερο καιρό από τότε που ξεκίνησε η μπάντα ασχολούμαι κυρίως με τους Secret Illusion. Ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχα παίξει για λίγο στους Sorrowful Angels. Αλλά γενικότερα από το 2007 και μετά η κύρια μουσική μου ασχολία είναι οι Secret Illusion. Όχι ότι δεν θα ήθελα, αν υπήρχε κάποια πρόταση που να μπορούσα κι εγώ να ανταπεξέλθω. Απλά δεν έχει τύχει. 
  
Η μπάντα υπάρχει εδώ και 11 χρόνια περίπου. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μέχρι στιγμής highlights της πορείας σας;

Σίγουρα το live με τους Stratovarius (σ.σ.: Ιούνιος 2013). Από κάθε άποψη, από το πως προέκυψε μέχρι το πως πήγε η συναυλία, το πως τελείωσε η όλη βραδιά. Όλα πήγαν ρολόι, ήταν ένα πολύ όμορφο live, μια πολύ ωραία εμπειρία, με αρκετό κόσμο, με πολύ καλά σχόλια. Νομίζω ήταν για όλους που συμμετείχαν εκείνο το βράδυ μια πολύ όμορφη εμπειρία. Αν μπορούσα ίσως να αναφέρω άλλο ένα, το Ράδιο Αρβύλα σίγουρα ήταν επίσης μια ωραία εμπειρία. Ήταν αρκετά δυνατό, για εκείνη την περίοδο που ήμασταν εντελώς άγνωστοι, feedback για τη μπάντα. Το τρίτο θα έλεγα ότι θα ήταν ο καινούργιος δίσκος. Νομίζω ο καινούργιος δίσκος μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος δίσκος μέχρι στιγμής, τουλάχιστον από αυτά που ακούμε εμείς και έχουμε λάβει σαν feedback από κριτικές και από τον κόσμο, από μηνύματα, ότι είναι ο καλύτερος δίσκος των Secret Illusion μέχρι στιγμής. 
  
Η Ελληνική πραγματικότητα καθιστά δύσκολη την επιβίωση ενός Metal σχήματος. Κατά πόσο έχετε επηρεαστεί ως μπάντα απ’ αυτό και πώς το αντιμετωπίζετε;

Μεγάλο ζήτημα όπως καταλαβαίνεις. Από που να πρωτοξεκινήσεις βασικά. Μερικές φορές ακούω κιόλας να λένε ακόμα ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και δεν υπάρχει πλέον "Ελληνική μπάντα". Νομίζω ότι αυτό το "ταμπού" ισχύει ακόμα. Δηλαδή είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για μια Ελληνική μπάντα έτσι ώστε να μπορέσει να διακριθεί και να μπορέσει να εδραιωθεί στο χώρο του Metal σήμερα όπου οι εταιρείες είναι πολύ λιγότερες, οι ελεύθερες θέσεις για καινούργιες μπάντες και νέα ονόματα είναι πάρα πολύ λίγες και ειδικά για το είδος της μελωδικής μουσικής που παίζουμε εμείς. Για το Power Metal είναι νομίζω ελάχιστες κιόλας, να μην πω μηδαμινές. Δεν βγαίνουν θα έλεγα καινούργιες μπάντες που να γίνονται πολύ γνωστές, δηλαδή αν σε ρωτήσω κι εσένα να μου πεις μια καινούργια Power Metal μπάντα τα τελευταία 10 χρόνια, μάλλον θα σπαζοκεφαλιάσεις πολύ για να σκεφτείς μία. Οπότε νομίζω ότι απαιτεί πάρα πολλές θυσίες και οποιαδήποτε πιθανότητα έχεις να αναδειχθείς στο χώρο του Metal και πάλι νομίζω ότι και να τις κάνεις αυτές τις θυσίες, ακόμα κι αν είσαι εξαιρετικά ταλαντούχος, ακόμα κι αν έχεις διασυνδέσεις, ακόμα κι αν έχεις τα χρήματα, ακόμα κι αν όλα αυτά μαζί θεωρώ ότι με όλες αυτές τις προϋποθέσεις είναι πολύ πολύ δύσκολο να καταφέρεις κάτι καλό εν έτη 2018 και ιδιαίτερα απ’ την Ελλάδα. Βλέπεις μπάντες οι οποίες είναι από άλλες χώρες όπως είναι η Σουηδία, η Φινλανδία κ.τ.λ. Και ακριβώς επειδή είναι αυτές οι χώρες και κινούν τα μουσικά νήματα στο χώρο του Metal, υπάρχουν διασυνδέσεις, εκεί επικεντρώνεται  η προσοχή όλων, των managers, των festivals και βλέπεις μπάντες οι οποίες είναι ολοκαίνουργιες, να έχουν φτιαχτεί δηλαδή πριν από 2-3 χρόνια και έχουν μεγάλα συμβόλαια και κάνουν παγκόσμιες περιοδείες, χωρίς να είναι κάτι ιδιαίτερο. Δε μιλάω για τη δική μας μπάντα, υπάρχουν Ελληνικές μπάντες οι οποίες έχουν πραγματικά τεράστιο ταλέντο και πιστεύω ότι αν ήταν Φινλανδικές για παράδειγμα θα τις ήξερε όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Σε όλα τα είδη της μουσικής, όχι μόνο στο μελωδικό χώρο.

Αυτά από εμένα, θα σας δω από κοντά την Κυριακή 10/06/18 στο The Crow. Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Να ‘σαι καλά.

Genre
Power Metal 

Main
Illusion (2011)
Change of Time (2014)
Awake Before the Dawn (2018)

Current lineup
Chris Stratigos (Drums)
Philip Papakyriakou [Guitars, Vocals (backing)]
Evmenios Poulias (Keyboards)
Vasilis Axiotis (Vocals) 
  

Comments

Popular posts from this blog

Carach Angren @Κύτταρο, Παρασκευή 21/09/18

Απόψε κυριαρχεί το Απόλυτο σκότος. Είναι η 1η φορά που παρακολουθώ live τους Carach Angren. Αρκετός κόσμος έχει μαζευτεί από νωρίς στο Κύτταρο, την Παρασκευή 21/09/18. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:15. Αυτό ήταν. Οι πύλες της κολάσεως είναι ανοιχτές. Death unlocks.

Η ώρα είναι 22:00, και στην σκηνή εμφανίζονται οι Symphonic Black Metal ηγεμόνες, Carach Angren. Ιστορίες φαντασμάτων/τρόμου, Θρύλοι, Στοιχειώματα. Μαζευόμαστε και παίζουμε ''για πλάκα'' με έναν Ouija board, μα πολύ γρήγορα αντιλαμβανόμαστε πως ο ''Charlie'' μόνο φίλος δεν είναι, ''When Crows Tick on Windows'', είναι σημάδι πως ο θάνατος πλησιάζει απειλητικά, και τα γυναικόπαιδα που σφαγιάζονται κατά την επίθεση στη Γερμανία στοιχειώνουν τον υπαίτιο με ''General Nightmare''. Το ''The Carriage Wheel Murder'' είναι α-ρ-ι-σ-τ-ο-ύ-ρ-γ-η-μ-α. Τα "Spectral Infantry Battalions'' ηχούν ακόμα στα αιματοβαμμένο πεδίο μάχης, και, ''In de n…

The List: Theodore Kritikos' Top-10 (2018 Edition)

Το 2018, μια χρονιά πλούσια δισκογραφικά τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα, ολοκληρώθηκε. Φτάνουμε, λοιπόν, στο σημείο που πρέπει να εμβαθύνουμε στο τι μας προσέφερε, να επιλέξουμε τις 10 καλύτερες κυκλοφορίες του και να τις ταξινομήσουμε αναλόγως. Με κριτήρια την κατά μέσο όρο βαθμολογία στο Metal-Archives και το προσωπικό μου γούστο, μέσα από τα φετινά Full-lengths των αγαπημένων μου μπαντών, σας παρουσιάζω το Απόλυτο Metal 2018 Top-10. BEHOLD:

10. Metal Church - Damned If You Do (2018)
Οι Heavy/Thrash/Power Metal τιτάνες, με το 2ο Full-length μετά την επιστροφή του Mike Howe (Vocals), είναι περισσότερο σκοτεινοί, πιο straightforward και, γενικά, δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο songwriting καθαυτό, με τον Kurdt Vanderhoof (Guitars) να συνδυάζει τις επιθετικές με τις αντίστοιχες μελωδικές ιδέες, διαμορφώνοντας απολύτως αρμονικές μουσικές δομές. Γεμάτοι οργή για τη μορφή της σύγχρονης κοινωνίας, με τους ανυπόφορους ρυθμούς και την καταναλωτική της μανία, κάνουν ένα ισχυρό statement, εκ…

Grave Digger, Marauder, Terra Incognita @Κύτταρο, Σάββατο 29/09/18

Απόψε καλεί η ιστορία. Απόψε κυριαρχεί ο πόλεμος. 3η φορά που παρακολουθώ live τους Marauder. 2η φορά που παρακολουθώ live τους Grave Digger. Πολύς κόσμος έχει μαζευτεί από νωρίς στο Κύτταρο, το Σάββατο 29/09/18. 19:30, οι πόρτες ανοίγουν. The Greek Revolution begins. Bagpipers play the tunes of war.

Στις 20:30 ανεβαίνουν οι Terra Incognita στην σκηνή. Η Melodic Heavy Metal μπάντα αξιοποιεί πλήρως τα 35 λεπτά τα οποία έχει στη διάθεσή της, παρουσιάζοντας τα "My Emptiness", "All I Know", "Conqueror", ''My Ruined Mind", "Efialtes", "The Midnight Lies", "Sign with Blood" και "Terra Incognita". Διαθέτουν τεχνική αρτιότητα στο έπακρο, πεντακάθαρο ήχο- τα πάντα έχουν το χώρο που τους αρμόζει, και αναδεικνύονται στο έπακρο-, δυναμική σκηνική παρουσία και αρκετά θερμή επικοινωνία με το αριθμητικά ok κοινό. Γενικά, αυτό που παρουσιάζουν είναι δουλεμένο έως και την παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που ο κόσμος αντιλαμβ…