Skip to main content

Simen Daniel Børven (Leprous - Bass): "Ακολουθούμε το όραμα, και πετυχαίνουμε έναν νέο στόχο κάθε φορά."



Στα πλαίσια της πολυαναμενόμενης εμφάνισης των Progressive Metal/Rock masters Leprous στο Fuzz, το Σάββατο 08/09/18, το Metal Asylum είχε την τιμή να μιλήσει με τον Simen Daniel Børven (Bass) για το αριστουργηματικό "Malina" (2017) και την προώθηση του, την εξέλιξη του ήχου τους, αλλά και τα συναισθήματα που εκφράζουν μέσα από τις μελωδίες τους.

Καλησπέρα Simen, τιμή μου που μιλάμε.
Έχει περάσει ένας χρόνος από την κυκλοφορία του εξαιρετικού "Malina" (2017). Ποια η ανταπόκριση από το κοινό;

Καλησπέρα και θα βάλω τα δυνατά μου για να απαντήσω στις ερωτήσεις σου. Το "Malina" (2017), έχει κυκλοφορήσει περίπου έναν χρόνο, και κάνουμε την δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία, η οποία θα ξεκινήσει αυτό το σαββατοκύριακο, οπότε οι fans θα μπορέσουν να το checkάρουν και ζωντανά.

Ο τύπος φαίνεται να σας λατρεύει, λαμβάνοντας υπόψιν τις διθυραμβικές κριτικές που έχετε λάβει σε όλες σας τις κυκλοφορίες.

Οι Leprous ήταν μια εξαιρετική μπάντα, και εγώ είμαι πολύ ενθουσιασμένος που πλέον συμμετέχω και είμαι επιβάτης σε ένα τρένο που κυλάει συνέχεια, με πολύ όμορφες μουσικές και συνθέσεις, και πάντα με κάτι νέο να προσφέρει. Ακολουθούμε το όραμα, και πετυχαίνουμε έναν νέο στόχο κάθε φορά.

Πες μας μερικά πράγματα σχετικά με τη διαδικασία της σύνθεσης του "Malina" (2017). Η προσέγγιση ήταν διαφορετική αυτή τη φορά, η ακολουθείτε μια συγκεκριμένη formula;

Σχετικά με την διαδικασία σύνθεσης και τις τεχνικές. Είναι γενικά πολύ δύσκολο να ακολουθείς συγκεκριμένη formula στην progressive μουσική. Εξαρτάται τι εννοείς βέβαια formula. Υπάρχουν κάποια υποψήφια προσχέδια, τα οποία περνάνε την διαδικασία του αποκλεισμού και κρατάμε αυτά που μας αρέσουν πιο πολύ. Αυτά περνάνε από τον τον Einar [σ.σ.: Solberg - Vocals (lead), Keyboards)], ο οποίος είναι εξαιρετικός συνθέτης. Eχει ένα όραμα για τους Leprous και τον ήχο τους, αλλά και για το χρώμα που πρέπει να βγάζει κάθε μέλος. Εκείνος είναι υπεύθυνος για την όλη διαδικασία της σύνθεσης. Αφού, λοιπόν, διαλέξουμε τα μέρη των κομματιών, περνάμε στο studio για ηχογράφηση. Εγώ δεν συμμετείχα πολύ γιατί είχα υποχρεώσεις με άλλα projects, όσο ηχογραφούσαν στην Στοκχόλμη. Η μίξη έγινε από τον Yens Βogren, και όσοι βοήθησαν στην δημιουργία ήταν εξαιρετικοί.

Στο τελευταίο σας Full-length παρατήρησα ότι υπερισχύει το rock από το Metal στοιχείο, κάτι που γίνεται γενικά στο Progressive Metal. Θεωρείς ότι είναι η φυσική εξέλιξη του ήχου σας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ακούω άλλες Progressive Metal μπάντες να πω την αλήθεια. Δεν είναι του γούστου μου. Ακούω πολύ μουσική στο αμάξι, ή όταν τρέχω, αλλά όχι αυτό το Genre. Όταν ακούσω κάτι τέτοιο θα είμαι σε mood νοσταλγίας. Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλες μπάντες, εμείς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας. Αν αυτό είναι κάποιου είδους trent δεν το γνωρίζω. Ο ήχος των Guitars πάντως στο "Malina" (2017) είναι λιγότερο θορυβώδης, και με λιγότερο distortion, και έγιναν και κάποιες αλλαγές στους ενισχυτές, αλλά αυτό επειδή έτσι μας άρεσε. Εξάλλου δεν ξέρεις πως ακριβώς θα βγει ο ήχος σε ένα album, μέχρι να ολοκληρωθεί τελείως η διαδικασία.

Το τελευταίο έτος είδαμε νέα πρόσωπα στην μπάντα. Έχουν ενσωματωθεί κανονικά στο πνεύμα των Leprous;

Νέα πρόσωπα; Μάλλον εγώ είμαι ένας από αυτούς. Με προσέλαβαν σαν session μουσικό για το "The Congregation" (2015), και μετά  για μια περιοδεία, και μετά για μια ευρωπαϊκή, και μετά ακόμα μια, και τελικά κόλλησα με τα παιδιά από το 2014. Οπότε ξεκίνησα από μουσικό που πληρώνεται για να παίξει, και τελικά ανακοινώθηκα σαν μόνιμο μέλος στα τέλη του 2017, μαζί με τον Robin Ognedal (Guitars). Οι Leprous ήταν μπάντα πριν πάμε εμείς, οπότε αυτό πρέπει να το σεβόμαστε, και από τη στιγμή που θέλουμε να συμμετέχουμε σε αυτό το εγχείρημα, θα πρέπει να πηγαίνουμε με την ροή τους. Εγώ και ο Robin αλλάξαμε κάποιες δυναμικές, που είναι λογικό και υγείες, οπότε πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δουλέψουμε μαζί, κάτι που είναι πολύ διασκεδαστικό.

Συνεργάζεστε με την high-profile InsideOut Music για αρκετά χρόνια. Πώς κυλάει αυτή η συνεργασία μέχρι τώρα;

Ανανεώσαμε το συμβόλαιο βασικά στο "Malina" (2017), και θα μείνουμε για κάποια  albums. Η συνεννόηση είναι πολύ καλή. Όπως και να έχει εργάζεσαι με ανθρώπους. Δουλεύουμε για αυτούς, και δουλεύουν για εμάς, και υπάρχει καλή συνεργασία, οπότε γιατί να αλλάξεις μια winning formula; Γι'αυτό ανανεώσαμε κιόλας.

Κατά μέσο όρο κυκλοφορείτε album κάθε 2 χρόνια. Φυσικά ακόμα είστε σε περιοδεία για το "Malina" (2017), αλλά μήπως έχετε συζητήσει τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ναι έχουμε μιλήσει. Περιοδεύουμε πολύ τα τελευταία χρόνια, και όντως κυκλοφορούμε δουλειές με μεγάλη συχνότητα, και σκοπεύουμε να το κρατήσουμε. Ο Einar και ο Tor Oddmund Suhrke [Guitars, Vocals (backing)], πάντα θέτουν κάποιο στόχο, και μετά τον επόμενο, και αυτό δημιουργεί αυτή τη φυσική εξέλιξη. Βέβαια δεν μπορώ να αναφέρω λεπτομέρειες, αλλά έρχονται πολύ όμορφα πράγματα και πολύ μουσική. Αν ήμουν fan τον Leprus, μα τι λέω είμαι fan, είμαι μέλος της μπάντας, θα θεωρούσα πολύ ενδιαφέρον την παραγωγή δουλειών, χωρίς μεγάλο κενό μεταξύ τους.

Στις μέρες μας το άγχος μας κυριεύει, και επιφέρει την μοναχικότητα και την μοναξιά. Στιχουργικά καταπιάνεστε με τα παραπάνω συναισθήματα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε κάποιου είδους κάθαρση;

Στις μέρες μας το άγχος μας κυριεύει. Αυτή είναι πολύ Metal φράση, όπως και η λέξη κάθαρση haha! Ξέρω, πως τα άτομα των Leprοus έχουν ξεχωριστό σκεπτικό σχετικά με την μοναξιά και τον πόνο. Αυτό που πιστεύουμε σε κοινή βάση, είναι ότι αυτά δεν είναι κοινωνικά, φιλοσοφικά, ή θρησκευτικά θέματα, αλλά ανθρώπινα. Είμαστε όλοι άνθρωποι, και έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα θέματα. Σίγουρα, η μοναξιά και ο πόνος που εκφράζουμε μέσα από τη μουσική μας, είναι πολύ συνηθισμένα συναισθήματα για τον άνθρωπο, οπότε δεν ξέρω αν είναι κάποιος μηχανισμός για τη ζωή. Είναι απλά έκφραση. Και ο σκύλος μου έχει συναισθήματα, και τα δείχνει, αλλά δεν μπορεί να γράψει μια Λα μινόρε. Η έκφραση χρειάζεται κάποιο κίνητρο για να έχει αποτέλεσμα. Η συνέχεια την δημιουργίας, δεν χρειάζεται να είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη. Οπότε, δεν είναι πάντα θέμα κάθαρσης. Ελπίζω να κατάφερα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση...

Θα δούμε τους Leprous live, στο Fuzz, το Σάββατο 09/09/18. Τι να περιμένουμε από την πολυαναμενόμενη αυτή συναυλία;

Ναι, ερχόμαστε στο Fuzz, και ανυπομονούμε πολύ για αυτή τη συναυλία. Παίξαμε στην Αρμενία πριν λίγες μέρες, πάνω στα βουνά. Έβρεχε, και έπρεπε να ακυρωθούν κάποια shows πριν από εμάς, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων με το ρεύμα, οπότε παίξαμε σε πολύ λίγο κόσμο. Παίξαμε και σε κάποια festivals ωστόσο, αλλά το ωραίο είναι η ενέργεια. Κάποιες στιγμές η ενέργεια έρχεται από τη σκηνή στο κοινό, άλλες το αντίθετο, και αυτή η εναλλαγή είναι μοναδική. Θεωρώ ότι θα υπάρχει κάτι διαφορετικό σε αυτή τη συναυλία. Θα βάλουμε τα δυνατά μας και η απόδοση θα είναι ανάλογη της ενέργειας που θα εισπράξουμε από το κοινό. Αναμένω πολύ όμορφα vibes. Θα παίξουμε κομμάτια από όλο τον κατάλογο μας αλλά φυσικά θα εστιάσουμε στο "Malina" (2017). Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επιστρέψουμε με τους Agent Fresco και τους 22. Προσωπικά Ήμουν fan των 22 από τότε που ήμουν έφηβος. Έχουν αναστήσει την progressive μουσική, για μένα τουλάχιστον. Σαν έφηβος άκουγα Dream Theater και τέτοια πράγματα, έκανα μια μεταβίβαση στην Jazz, και μετά επέστρεψα σε πιο progressive πράγματα, και είμαι πολύ χαρούμενος που τους έχουμε μαζί μας.

Simen ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω το καθαρτικό show σας. To joining with you, and you being our guide.

Α, αυτή η λέξη ξανά haha! Αυτό είναι σίγουρα αναφορά από κάποιο κομμάτι μας... Ποιο είναι είπαμε αυτό; Τέλος πάντων, δυσκολεύομαι πολύ με τους τίτλους. Haha! έκπληξη από τον bassist εκεί πέρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, και ανυπομονώ να έρθω!

Genre:
Progressive Metal/Rock

Main:
Tall Poppy Syndrome (2009)
Bilateral (2011)
Coal (2013)
The Congregation (2015)
Malina (2017)

Current lineup:
Tor Oddmund Suhrke [Guitars, Vocals (backing)]
Einar Solberg [Vocals (lead), Keyboards]
Baard Kolstad (Drums)
Simen Daniel Børven (Bass)
Robin Ognedal (Guitars)


Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"