Skip to main content

The List: Konstantinos Harden's Top-10 (2018 Edition)


Άλλο ένα έτος έφτασε στο τέλος του, και μας επιτρέπει να θυμηθούμε τι μας άφησε πίσω του. Το 2018 αποτέλεσε μία πολύ καλή χρονιά για νέες δισκογραφικές δουλειές από μπάντες παγκοσμίως. Η επιλογή του Top-10 ήταν δύσκολη, και είχε πολλές αλλαγές μέχρι και την τελευταία στιγμή. Η λίστα τελικά συμπληρώθηκε και σας την παρουσιάζω:

10. Angra - ØMNI (2018)




Οι Βραζιλιάνοι masters του Power/Progressive Metal, επέστρεψαν με ένα εμβληματικό Full-length, το οποίο, ναι μεν έχει τα κλασικά στοιχεία όλης της δισκογραφικής δουλειάς τους, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν νέες μουσικές ιδεολογίες στο τραπέζι. Αυτή η μίξη καθιστά το album φρέσκο και ορόσημο για το 2018.


9. Riot - Armor of Light (2018)





Οι Riot είναι μία από τις σπουδαιότερες μπάντες στο χώρο του Heavy/Power/Speed Metal και το αποδεικνύουν ακόμα μια φορά με τη φετινή τους κυκλοφορία. Τα καταιγιστικά riffs και οι επικές θεματολογίες, μας ταξιδεύουν σε άλλη διάσταση, ενώ οι εκτελέσεις και η παραγωγή το πάνε σε άλλο επίπεδο. Cry out, Victory!

8. Ghost - Prequelle (2018)




Ομολογώ πως με την πρώτη ακρόαση αυτού του Full-length, δεν ήμουν ενθουσιασμένος. Πιο πολύ μπερδεμένος. Έχει καλά στοιχεία, αλλά ταυτοχρόνως δεν μου έκανε εντύπωση. Με τη δεύτερη ακρόαση, το album αυτό αποδείχτηκε άλλη μία έξοχη δουλειά από τους Σουηδούς Ghost. Η Heavy Metal/Rock μπάντα επιστρέφει δυναμικά με ένα δημιούργημα που έχει έξοχες συνθέσεις και creepy concept στους στίχους. Τα 70's και 80's vibes συνδυασμένα με αυτά της σύγχρονης εποχής, μας αφήνουν ένα καλοδουλεμένο album που μας υπόσχεται ακόμα καλύτερη μουσική στο μέλλον από το σχήμα. Faith  is mine.


7. Powerwolf - The Sacrament of Sin (2018)




Οι Γερμανοί Powerwolf επιστρέφουν με ένα album που περιέχει κάθε βασικό συστατικό του ήχου τους: Power Metal και λυκάνθρωπους. Μόνο που το ''The Sacrament of Sin'' (2018) αποτελεί μία από τις καλύτερες τους δουλειές τα τελευταία χρόνια, και δείχνει την ανοδική πορεία της μπάντας.


6. Visigoth - Conqueror's Oath (2018)




Το Power/Heavy Metal σχήμα Visigoth με το δεύτερο τους Full-length, φέρνει ένα εξαιρετικό sequel. Από το εξώφυλλο και μόνο μας επιστρέφουν στο Μεσαιωνικό κόσμο, με θέματα βασισμένα από επικές μάχες και μυθολογία. Από την πρώτη έως και την τελευταία νότα, το album δίνει ένα retro αέρα στη μουσική τους, συνδυασμένο με έξοχη παραγωγή. Το μέλλον είναι υποσχόμενο.

5. Khemmis - Desolation (2018)




  Η Doom Metal μπάντα από το Denver, Colorado, έχοντας μία εξαιρετική δισκογραφία μέχρι στιγμής, καταφέρνει και ανεβάζει τον πήχη για άλλη μία φορά με το ''Desolation'' (2018), ένα album ορόσημο για το Genre, αλλά και το ίδιο το σχήμα. Οι συνθέσεις είναι πιο ώριμες και σκοτεινές, ενώ οι φωνές των Ben Hutcherson (Vocals, Guitars) και Phil Pendergast (Vocals, Guitars) γίνονται όλο και καλύτερες με περισσότερο χαρακτήρα. Αποτελεί υπόσχεση για ακόμα καλύτερα πράγματα.


4. Alice in Chains - Rainer Fog (2018)



Απογοήτευση, Αυτοκτονία, Θάνατος, Ναρκωτικά. Θέματα που πάντοτε αντιμετώπιζαν οι θρύλοι του Heavy Metal/Grunge ιδιώματος, Alice in Chains. Επέστρεψαν με ένα εκπληκτικό album και πιθανότατα το καλύτερο τους από τότε που έγινε το reunion. Η μουσική παραμένει gloomy, και οι διφωνίες που γίνονται στις μελωδικές γραμμές είναι σαγηνευτικές. This band will never fade.


3. Black Label Society - Grimmest Hits (2018)



Μπορεί να βγήκε νωρίς αυτή τη χρονιά, αλλά είναι δύσκολο κανείς να ξεχάσει αυτό το φοβερό Full-length, ονόματι ''Grimmest Hits'' (2018). Το δέκατο album των Southern/Groove Metal θεών Black Label Society είναι εύκολα από τα πιο πολυπαιγμένα μου τον τελευταίο καιρό, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει τόσες πολλές διαφορετικές ιδέες που καθιστούν το album μία συλλογή με κομμάτια που ξεχωρίζουν και φέρνουν πανέμορφες συνθέσεις. Ο Zakk Wylde (Vocals, Guitars) είναι απροσπέλαστος.

2. Conjurer - Mire (2018)



 Πολλοί θα αναρωτηθούν και θα μείνουν έκπληκτοι με την επιλογή αυτού του Full-length, ειδικά σε αυτήν τη θέση. Εγώ από την άλλη όταν το ανακάλυψα, έζησα μια ιδιαίτερη εμπειρία, και μου έβαλε τα γυαλιά. Η Sludge/Doom/Post Metal μπάντα, μου άνοιξε τους ορίζοντες, με ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο ηχητικά album. Σίγουρα αποτελεί highlight της χρονιάς, μιας και το πρώτο τους δημιούργημα! Είναι ένα αριστούργημα.


1. Judas Priest - Firepower (2018)



Ότι και να πούμε για τους Metal Gods, είναι λίγο. Είναι Heavy Metal τιτάνες, και μας φέρνουν ένα album που είναι εύκολα ανάμεσα στα καλύτερα τους. Κάθε κομμάτι στάζει ατσάλι, και η παραγωγή αναδεικνύει κάθε λεπτομέρεια. Ο συνδυασμός αυτός μας φέρνει, όχι μόνο τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς, αλλά ένα από τα καλύτερα Heavy Metal album του 21ου αιώνα. Οι Judas Priest είναι δικαίως στην κορυφή της φετινής λίστας. You brought the light, out from the night!

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"