Skip to main content

The List: Konstantinos Harden's Top-10 (2020 Edition)

2020: Η χρονιά που θα έχουμε να εξιστορούμε στις επόμενες γενιές. Κάθε μήνας και διαφορετικά γεγονότα, εξελίξεις και συναισθήματα. Παρ'όλα αυτά, πολλές μπάντες κυκλοφόρησαν εξαιρετικά albums, κάποιες πιο αργά λόγω της κατάστασης. Έτσι, εκμεταλλευτήκαμε και εμείς τον χρόνο μας εσώκλειστοι, ακούγοντας νέα Full-lengths και εμπλουτίζοντας τον κατάλογό μας. Φέτος κυκλοφόρησαν εκπληκτικές δουλειές από όλα τα Genres, εδώ όμως θα μιλήσουμε για τα δέκα που με στιγμάτισαν περισσότερο. Χωρίς να χρονοτριβούμε περαιτέρω, let's dive in, shall we? 

Honorable Mentions: Annihilator - Ballistic, Sadistic (2020), Cadaver - Edder & Bile (2020), Cult of Lilith - Mara (2020), Deep Purple - Whoosh! (2020), Elder - Omens (2020), Ensiferum - Thalassic (2020), Eternal Champion - Ravening Iron (2020), Firewind - Firewind (2020), King Witch - Body of Light (2020), Napalm Death - Throes of Joy in the Jaws of Defeatism (2020), Revolting - The Shadow at the World's End (2020), Sodom - Genesis XIX (2020), Spell - Opulent Decay (2020), The Ocean Collective - Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic (2020).

10. Haken - Virus (2020)


Οι Haken είναι μία από τις μπάντες που πάντα άκουγα καλά λόγια από fans, αλλά δεν είχα κάτσει να τους μελετήσω, ωστόσο φέτος έτυχε να αναζητήσω υλικό τους. Είδα πως κυκλοφόρησαν το "Virus" (2020). Το βάζω να παίξει και κατευθείαν καταλαβαίνω πως μιλάμε για κάτι ιδιαίτερο. Ειδικά με τον επίκαιρο τίτλο και την αντίστοιχη θεματολογία που διαθέτει, το album γίνεται αυτόματα πιο σκοτεινό με τη μουσική να αντανακλά ακόμα περισσότερο το σκοτάδι του. Μία από τις πιο δυνατές στιγμές τους, όπως και της χρονιάς που διανύσαμε, από μία από τις σπουδαιότερες, τολμώ να πω, μπάντες του Progressive Metal/Rock. Μόλις κερδίσατε έναν νέο fan. 

9. Sylosis - Cycle of Suffering (2020)


Ψάχνοντας για νέες κυκλοφορίες, μιας και το 2020 μάς επέτρεψε να ανακαλύψουμε νέα ακούσματα και να διευρύνουμε ακόμα παραπάνω τους ορίζοντές μας, έπεσα πάνω στο αριστουργηματικό "Cycle of Suffering" (2020) των Melodic Death/Thrash Metal masters, Sylosis, και ακόμα δεν έχω ξεπεράσει το shock. Τα riffs, οι μελωδίες των lead Guitars, η παραγωγή, οι performances. Όλα top-notch. Κάθε κομμάτι ξεχωριστό, με χώρο για επιπλέον πειραματισμούς και διαφορετικούς ήχους. Σίγουρα ένα album που με τον καιρό γίνεται ακόμα καλύτερο στα αυτιά μου. 

8. Spirit Adrift - Enlightened in Eternity (2020)


Μία δισκογραφική έκπληξη αποτέλεσε το "Enlightened in Eternity" (2020), των Heavy Metal masters, Spirit Adrift. Είμαι τυχερός που το άκουσα εγκαίρως, έτσι ώστε να του δώσω τον χρόνο που του αναλογεί και να ενταχθεί με ευκολία στη λίστα αυτή. Μαθαίνεις τι παίζουν και νομίζεις πως θα ακούγονται σαν τους υπόλοιπους του Genre. Μέγα λάθος! Αν και ηχούσαν διαφορετικά παλαιότερα, έχουν διατηρήσει μερικά από αυτά τα στοιχεία και τα αναμιγνύουν άψογα με τα πιο πρόσφατα. Από τα πρώτα κομμάτια, αναγνωρίζεις την τελειότητα των συνθέσεων σε συνδυασμό με τους στίχους. Ride into the light! 

7. Warbringer - Weapons of Tomorrow (2020)


Θυμάμαι σαν χθες, εν έτει 2014, να παρακολουθώ ζωντανά τους Warbringer, στο Gagarin 205. Όντας μία από τις πρώτες μου συναυλίες, είχα μείνει άναυδος με την εκρηκτική εμφάνισή τους, όπως επίσης και με τη μουσική τους. Μετά από τόσα χρόνια, ακόμα παραμένει ένα από τα καλύτερα support acts που έχω δει και αναμένω να ξαναέρθουν από τα μέρη μας. Το "Weapons of Tomorrow" (2020) είναι το διαμάντι του καταλόγου τους. Βλέπει την μπάντα να έχει τον πιο ώριμο εαυτό της μουσικά και στιχουργικά. Ιδέες παρμένες από τις ακραίες επιρροές που έχουν τα μέλη φιλτράρονται και εισέρχονται στον ήχο τους, με αποτέλεσμα να έχουμε πιθανότατα το πιο heavy album τους. Είναι ένα ξεχωριστό Thrash Metal έπος που δεν μπορώ να περιγράψω πόσο εξαίσιο είναι. 

6. Havok - V (2020)


Τα πολιτικοκοινωνικά θέματα που επικρατούν στον κόσμο θίγουν στο "V" (2020) οι Thrash Metal masters, Havok. Το νέο τους Full-length περιέχει old-school vibes, με το γνωστό style της μπάντας, αλλά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δουλειές τους, αυτό έχει καλύτερη και πιο punchy παραγωγή. Ο Brandon Bruce (Bass) έχει αφήσει ένδοξα το στίγμα του, δημιουργώντας μπασογραμμές που κάνουν τις συνθέσεις να είναι πιο επικές. Κάθε κομμάτι έχει διαφορετικό ύφος και χαρακτήρα και δεν κουράζει ούτε στο ελάχιστο. Θεωρώ πως, ακολουθώντας αυτήν την πορεία, η μπάντα μπορεί να συνθέσει ακόμα ένα αριστούργημα σαν αυτό, αν όχι καλύτερο.

5. Killer Be Killed - Reluctant Hero (2020)


Είναι γεγονός πως οι reunion κυκλοφορίες ύστερα από χρόνια και τα supergroups συνήθως είναι αποτυχημένα. Δημιουργούν έναν μεγάλο ενθουσιασμό στον κόσμο που μετά χάνεται, εάν η υπόσχεση για μεγαλείο δεν τηρείται. Στην περίπτωση των Killer Be Killed δεν ισχύει αυτό. Μιλάμε για ένα σχήμα που ξεκίνησε με ένα εξαίσιο ντεμπούτο και, έξι χρόνια αργότερα, κυκλοφορούν το ανυπέρβλητο "Reluctant Hero" (2020). Και όμως, μετά από ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, επιστρέφουν όλα τα μέλη με μεγάλη ενέργεια, τρομερές συνθέσεις και performances, με αποτέλεσμα να μας φέρνουν το sequel που ξεπερνάει κατά πολύ τον προκάτοχό του. Τα riffs είναι πιο groovy, τα Vocals πιο aggressive και ο Ben Koller (Drums) ανεβάζει ακόμα περισσότερο την ποιότητα των κομματιών. Ελπίζω να περιοδεύσουν κάποια στιγμή γι'αυτό το album, καθώς είναι κρίμα να μην προωθηθεί μία τόσο εκπληκτική δουλειά.

4. Armored Saint - Punching the Sky (2020) 


Μία μέρα που γύρισα στο σπίτι, είδα μία ειδοποίηση πως οι θρύλοι του Heavy Metal, Armored Saint, κυκλοφόρησαν νέο Single από το επερχόμενό τους album. Το κομμάτι ήταν το "End of the Attention Span". Ήταν σαν μία απρόσμενη, δυνατή σφαλιάρα, δεν το περίμενα, πόσο μάλλον να είναι τόσο καλό. Ήξερα πως θα το ακούω συνέχεια για τον επόμενο καιρό μέχρι να κυκλοφορήσουν τα επόμενα Singles και, τέλος, το Full-length. Νιώθω πως αυτό το διαμάντι αποδεικνύει πως η μπάντα είναι ακμαιότατη, καθώς γράφει εξαίσια τραγούδια, με το attitude που διέθετε από τα '80s, ενώ δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει ποτέ κάτι μέτριο. 

3. Midnight - Rebirth by Blasphemy (2020)


The sound of Hell! Μπαίνοντας στη χρονιά του 2020, το album που περίμενα σαν τρελός να βγει ήταν το "Rebirth by Blasphemy" (2020). Από τότε που παρακολούθησα τους Midnight ζωντανά τον Αύγουστο του 2018, δηλώνω μεγάλος τους fan και, έχοντας περάσει αρκετό χρόνο με τις προηγούμενες δουλειές τους, ομολογώ πως χάρηκα ιδιαίτερα πολύ όταν έφτασε η μέρα να ακούσω τι νέο έχουν να μας προσφέρουν με το καινούριο τους υλικό. Πατάω "play" και, ακούγοντας το "Fucking Speed and Darkness", συνειδητοποιώ πως με τον τίτλο και μόνο κάνουν δήλωση για το περιεχόμενο του album. Γενικά, η μπάντα συνεχίζει να γράφει με το ίδιο attitude και τρόπο το υλικό της, ωστόσο αυτήν τη φορά γράφουν πιο εκτενή, με επιπλέον μέρη, 
κομμάτια. Τα solos είναι εξαίσια, τα riffs βρώμικα και τα Vocals βγαλμένα από την Κόλαση. Μιλάμε για ένα Black/Speed Metal αριστούργημα.

2. Ambush - Infidel (2020) 


Ξέρω τι σκέφτεστε: "Πώς έφτασε αυτό το album στην δεύτερη θέση;" και "γιατί βάζεις πάντα στη δεύτερη θέση της καθιερωμένης Top-10 λίστας με τις κυκλοφορίες της χρονιάς περίεργες επιλογές;". Η αλήθεια είναι πως το έχω ξανακάνει δύο φορές αυτό, αλλά δεν το μετανιώνω. Όταν ένα Full-length με στιγματίζει αρκετά, μπαίνει στη λίστα μου. Από τη στιγμή που σου μένει στο μυαλό και το ακούς ξανά και ξανά, νομίζω αξίζει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση. Αυτό είναι το "Infidel" (2020) των Σουηδών Ambush. Το Heavy Metal είναι η αδυναμία μου και, όταν νέες μπάντες το υπηρετούν σε βαθμό που σε μεταφέρουν στα '80s και τα '70s, μόνο ευτυχισμένος είσαι. Μένω άναυδος με την ενέργεια και την τεχνική αρτιότητα που έχουν οι Guitars, το Bass και τα Drums και κρεμάω σαγόνι με την φωνή του Oskar Jacobsson (Vocals). Οι επιλογές που κάνει όσον αφορά τις μελωδίες και τις δεύτερες φωνές είναι εκπληκτικές και σαγηνεύουν τον ακροατή. Μην τολμήσετε να το προσπεράσετε. Μία ακρόαση είναι αρκετή για να το εκτιμήσετε.

1. Heathen - Empire of the Blind (2020)

Θυμάμαι να μπαίνω σε μαγαζί ψάχνοντας για LPs και, με το που τσεκάρω το πρώτο ράφι, ακούω ένα πανέμορφο, dark και μελωδικό instrumental κομμάτι. Ο ήχος είναι γνώριμος, αλλά το προσπερνάω. Ύστερα, παίζει το "The Blight". Σκαλώνω και μένω με κρεμασμένο σαγόνι. Ρωτάω τον πωλητή τι ακούγεται. Η απάντηση; Το "Empire of the Blind" (2020). Βλέπετε, είχα στον νου μου να ακούσω το συγκεκριμένο και πολυαναμενόμενο Full-length, αλλά δεν περίμενα να συμβεί με αυτόν τον τυχαίο τρόπο μόλις το πρωί που κυκλοφόρησε. Γυρνάω σπίτι, βάζω ακουστικά και αφήνομαι. Οι masters του Techincal Speed/Thrash Metal, Heathen, δέκα χρόνια μετά από την τελευταία τους κυκλοφορία, επιστρέφουν με τον πιο δυναμικό τρόπο. Πανέμορφο Cover art, crunchy riffs, aggressive φωνητικές γραμμές και μελωδικά refrains. Kudos στο έντονο rhythm section των Jim DeMaria (Drums), Jason Mizra (Bass), στα heavy και μελωδικότατη κιθαριστική δουλειά των Kragen Lum (Guitars) και Lee Altus (Guitars), καθώς και στη θρυλική χροιά του David R. White (Vocals). Κάθε κομμάτι είναι ένα ταξίδι από μόνο του. Καταλαβαίνεις πόσο δυνατό album άκουσες, όταν τελειώνει, θυμάσαι όλα τα μέρη και το ξαναβάζεις στα καπάκια. Το 2020 μπορεί να μην ήταν καλή χρονιά, αλλά θα θυμάμαι πως τότε βγήκε ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια του Genre. Αναμένω ήδη την επόμενη δουλειά τους.

Ομολογώ πως μέχρι να τελειοποιήσω τη λίστα χρειάστηκα αρκετό χρόνο και πολλαπλές ακροάσεις, ώστε να αποφασίσω ποια albums θα ενταχθούν στην τελική δεκάδα. Ωστόσο, νιώθω πως δικαιώθηκα με αυτές τις επιλογές και ελπίζω το 2021 να αποτελέσει όχι μόνο καλύτερη χρονιά, αλλά και έτος που θα ξαναζήσουμε συναυλίες των αγαπημένων μας μουσικών.

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί

Septicflesh / Hypocrisy / The Agonist / Horizon Ignited @Fuzz, Παρασκευή 21/10/22

Τα μυστηριακά και απόκρυφα κείμενα και παραδόσεις ανέκαθεν συνάρπαζαν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου. Από την άλλη, πολλά γεγονότα και φαινόμενα της ιστορίας δεν εξηγούνται απλώς με τη λογική, αλλά... ας πούμε απλώς πως the truth is out there. Έτσι, σήμερα, την  Παρασκευή 21/10/22 , θα συγκεντρωθούμε στο Fuzz για να εξετάσουμε ιερές γραφές και να αναλύσουμε θεωρίες συνωμοσίας, με αρκετό κόσμο να έχει καταφτάσει ήδη από τις 18:00, όταν και ανοίγουν οι πόρτες. Απόψε, λοιπόν, θα παρακολουθήσω  live τους Septicflesh   για 3η φορά και, αντίστοιχα, τους Hypocrisy για 1η φορά. Την αρχή για το απόγευμα, και μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος δεδομένης και της ώρας, κάνουν στις 18:55 οι Horizon Ignited . Για τα επόμενα 30 λεπτά, καταθέτουν τη δική τους, αρκετά ενδιαφέρουσα πρόταση πάνω στο Melodic Death Metal/Metalcore , επιλέγοντας τα "Beyond Your Reach" , "Servant" , "Equal in Death" , "Carry Me" , "Leviathan" , και "Towards the Dying Lands"