Skip to main content

Mgła / In Twilight's Embrace / Odium Humani Generis @Αρχιτεκτονική, Σάββατο 10/09/22


Η νέα συναυλιακή χρονιά ήρθε και, μετά κόπων και βασάνων, πρόκειται να βιώσουμε μια αξέχαστη εμπειρία στο Αρχιτεκτονική, απόψε, Σάββατο 10/09/22. Οι παρεξηγημένοι, αλλά εξαιρετικά ταλαντούχοι, Mgła, με το χαρακτηριστικό Black Metal τους, έχουν έρθει να ισοπεδώσουν τα πάντα. 2η φορά που τους παρακολουθώ, αφού η πρώτη με σημάδεψε, και αρκετός κόσμος έχει μαζευτεί από νωρίς στον χώρο. Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00, και είμαστε έτοιμοι να εισβάλλουμε στο απόλυτο σκότος.

Στις 19:30 εμφανίζεται στη σκηνή η Black Metal μπάντα, Odium Humani Generis. Στα 40 λεπτά που έχει στη διάθεσή της, παρουσιάζει 6 κομμάτια γεμάτα αγχώδη κατάθλιψη. Ακούμε τα "Wdech", "Samozatopienie", "Miała Przyjść Zima", "Zarzewie", "Pożegnanie" και "Przeddzień", από το μοναδικό Full-length τους, "Przeddzień" (2020), αλλά και από το φρέσκο EP, "Zarzewie" (2022). Μια εξαιρετική επιλογή, από τους ίδιους τους Mgła, για να ανοίξει η συγκεκριμένη βραδιά. Στάθηκαν επαγγελματικά στο stage, με πολύ καλό ήχο, ενώ σκηνικά έδωσαν τον καλύτερο και πιο ζοφερό τους εαυτό.

Η ώρα έχει πάει 20:30, και στη σκηνή ανεβαίνουν οι In Twilight's Embrace. Η Black Metal μπάντα αξιοποιεί πλήρως τα 45 λεπτά που της διατίθενται, μας παρουσιάζει το υλικό της με τα "The Death Drive", "Smoke and Mirrors", "Lifeblood", "Iskry", "Sedation to Sedition" και "Te Deum", όλα από το τελευταίο τους album, "Lifeblood" (2022), το οποίο είναι άξιο να ακουστεί από τους fans του Genre. Ο ήχος είναι αρκετά καλός, η μπάντα βρίσκεται σε άριστη φόρμα, και η επικοινωνία με το σχετικά μεγάλο αριθμητικά κοινό είναι θερμότατη και συχνή, ήδη από το πρώτο κομμάτι. Η ενέργεια που βγάζουν επί σκηνής είναι τρομερή, χαίρονται αυτό που κάνουν και αυτό μεταδίδεται και στον κόσμο που σίγουρα θα τους αναζητήσει έπειτα, αφού μιλάμε για μια μπάντα που υπάρχει από το 2003, με 6 δημιουργήματα στο ενεργητικό της. 

Η ώρα είναι 21:40, η ζοφερότητα πλέον έχει κατακλύσει τον χώρο, και στη σκηνή εμφανίζονται οι masters του Βlack Metal, Mgła. Μέσα σε 60 λεπτά παρουσιάζουν το εξαίσιο υλικό τους, με κομμάτια κυρίως από το πολυαγαπημένο "Age of Excuse" (2019) και το iconic "Exercises in Futility" (2015), που τους ανέδειξε και τους πήγε στην κορυφή του Genre. Παραδίδουν μαθήματα ακραίου ήχου και από κάτω επικρατεί χάος. Στέκονται μπροστά μας με την μυστικιστική παρουσία τους και τα σκοτεινά vibes, που αναδύουν τη σαπίλα της μουσικής τους, ενώ εμείς την εισπνέουμε. Η τελετουργική διαδικασία αυτή λειτουργεί καθαρτικά στις ψυχές μας. Ο αρκετός κόσμος είναι κάτι παραπάνω από οικείος με τα κομμάτια τους, αλληλοεπιδρά με την μπάντα συνεχώς, και όλο αυτό δημιουργεί μια όμορφη ατμόσφαιρα, όση μαύρη και να είναι αυτή. Οι Μ. (Vocals, Guitars, Bass) και Darkside (Drums) δίνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, εκτελούν μουσική για την μισανθρωπία που κυριαρχεί γύρω μας, την βλέπουμε καθημερινά, την είδαμε και όσον αφορά τη διοργάνωση της συναυλίας αυτής. Εμείς μετά από αυτό το live, όμως, βγήκαμε νικητές και ανάλαφροι.

Setlist
Age of Excuse II
Execises in Futility I
Execises in Futility IV
Mdłości II
Age of Excuse V
With Hearts Toward None I
Age of Excuse IV
Execises in Futility II
Execises in Futility V
Age of Excuse VI

Η Krisis, με σθένος και τσαγανό, διοργάνωσε ένα τελετουργικό που μας άλλαξε τον τρόπο σκέψης. Οι Mgła, μέσα σε 60 λεπτά και 10 κομμάτια, απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, ότι αποτελούν την κορυφή του Black Metal στην εποχή μας.

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Tortuga / Automaton @Death Disco, Πέμπτη 20/10/22

Ήγγικεν η ώρα και για εμένα να γυρίσω στα παλιά με μία συναυλία που περίμενα αγωνιωδώς. Κατεβαίνοντας από το Μετρό στο Μοναστηράκι και περπατώντας για πέντε λεπτά, βρέθηκα στο Death Disco , Πέμπτη 20/10/22 . Έξω από τον συναυλιακό χώρο υπήρχαν περίπου 30 άτομα που περίμεναν να δουν τους masters του Psychedelic Stoner/Doom Metal , Tortuga . Με μία καθυστέρηση,  οι πόρτες ανοίγουν στις 21:40. Στις 21:50 εμφανίζονται στη σκηνή οι Doom/Stoner Metal Έλληνες βιρτουόζοι, Automaton . Έπαιξαν συνολικά πέντε κομμάτια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν από την τελευταία κυκλοφορία τους, "Talos" (2018) , που αποτελεί πραγματικά εξαιρετική δουλειά από την μπάντα. Ακούμε, λοιπόν, τα "Giant of Steel" , "Automaton Marching" , "Trapped in Darkness" και "Ο Τάλως ξυπνά (Talos Awakens)" , όμως δεν έμειναν εκεί, διότι υπήρχε και έκπληξη. Μας παρουσίασαν μία νέα τους δημιουργία η οποία δεν έχει βρει ακόμα τον τίτλο της. Ο ήχος δεν μπορώ να πω πως ήταν ο καλύτε

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί