Skip to main content

The Ocean Collective: Untimely Meditations

Την Τετάρτη 28/09/22 θα έχουμε την ευκαιρία να ξεχαστούμε από τα καθημερινά μας προβλήματα και να ταξιδέψουμε στην εποχή του Μεσοζωικού αιώνα, με οδηγούς τους The Ocean Collective. To Fuzz πρόκειται να φιλοξενήσει αυτήν την απόλυτη Progressive/Atmospheric Sludge/Post-Metal βραδιά.

Η πορεία της μπάντας αντικατοπτρίζεται από τις ποικίλες αλλαγές που έχουν υποστεί ανά τα χρόνια. Κάθε Full-length έχει τη δική του χροιά και ιστορία, διατηρώντας πάντα ενδιαφέρουσες και ανυπέρβλητες ιδέες. 


Προσωπικά, λατρεύω όταν από την αρχή της καριέρας μίας μπάντας παρατηρούμε τολμηρά ρίσκα, είτε έχουν να κάνουν με ανορθόδοξους πειραματισμούς, για να ανακαλύψουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους, είτε με πολύ διαφορετικές σκέψεις όσον αφορά την προώθηση του υλικού τους. Έτσι, λοιπόν, αποφασίζουν οι The Ocean Collective να συνθέσουν ένα διπλό album, με το πρώτο part να τονίζει την ατμοσφαιρική πλευρά τους και το δεύτερο τη σκληρή. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορούσαν να το κυκλοφορήσουν ολοκληρωμένο, οπότε βγήκαν ξεχωριστά. Το "FluXion" (2004) αποτελεί το πρώτο μέρος, γεμάτο ονειρικά soundscapes και υπέροχες μελωδίες. Μιλάμε για ένα έξοχο αποτέλεσμα που είναι τόσο προσεγμένο και ηχητικά πολύ εμπλουτισμένο, που σε κάνει να σκέφτεσαι πώς καταφέραν να το συνθέσουν αυτό από τόσο νωρίς, παρά τα όποια λάθη προκύπτουν στο θέμα της παραγωγής. Η επιλογή αρκετών guest τραγουδιστών δίνει μία επιπλέον ομορφιά στο άκουσμα (9)


Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν το δεύτερο μέρος του πλάνου που είχαν στο μυαλό τους, το λαμπρό "Aeolian" (2005). Εδώ πέρα τα συναρπαστικά riffs του mastermind, Robin Staps (Guitars), μας πιάνουν και μας ταρακουνάνε για 53 λεπτά, ενώ τα Vocals όλων των guests μας σηκώνουν κάθε τρίχα που έχουμε. Η παραγωγή είναι ό,τι χρειάζεται ένα τόσο εξωφρενικά βαρύ album. Μοναδικό ελάττωμα αποτελεί μια μικρή μονοτονία που επικρατεί, αλλά δεν αναιρεί την ποιότητα που εμφανέστατα υπάρχει (8)


Η ιδέα του διπλού album υλοποιείται επιτέλους με το "Precambrian" (2007), έχοντας στην αρχή τον ωμό και επιθετικό τους ήχο, ενώ στο δεύτερο μέρος του, μας δείχνουν τον πειραματικό και ατμοσφαιρικό τους εαυτό. Η παραγωγή είναι αψεγάδιαστη, ενώ τα performances εξωπραγματικά. Πραγματικά, ένα Full-length που δεν θα σταματήσω να εκτιμώ από κάθε άποψη. Σίγουρα, ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα που μπορεί να ακούσει κανείς (10).
 

Η μπάντα αποφασίζει ύστερα από χρόνια να ηχογραφήσει ξανά το ντεμπούτο του, καθώς οι συνθέτες δεν ήταν ευχαριστημένοι με το αρχικό αποτέλεσμα. Συνήθως, δεν είμαι υπέρ της ιδέας τέτοιου είδους κυκλοφοριών, ιδίως των classics, ωστόσο εδώ έχουμε μία ολόσωστη δικαιολογία, κάτι που φαίνεται στο αποτέλεσμα. Καλύτερη παραγωγή, τα performances είναι ακόμα πιο tight, επομένως μιλάμε για ένα upgraded version. Το "Fluxion (2009 Re-Edition) είναι εκπληκτικό (9).


Το "Heliocentric" (2010) αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την μπάντα. Αρχικά, από εδώ και πέρα έχουν έναν τραγουδιστή, τον Loïc Rossetti (Vocals), ο οποίος ισορροπεί άψογα τα clean Vocals με τα growls. Αυτό έδωσε την επιλογή στην μπάντα να μπορεί να συνθέτει με ποικίλες ιδέες, χωρίς να περιορίζεται ή να φέρνει τόσους πολλούς guest vocalists, όπως γινόταν στα προηγούμενα Full-lengths. Το συγκεκριμένο, επικεντρώνεται πιο πολύ στην Progressive/Atmospheric και Post-Metal πλευρά τους, έχοντας πιο έντονες μελωδίες αυτήν την φορά, κάνοντάς το ελαφρώς πιο catchy. Είναι ένα μεταβατικό album που θα χτίσει τα θεμέλια για τις επόμενες δουλειές και ένα εξαίσιο αποτέλεσμα (8).


Η εξαιρετική συνέχεια του οράματος της μπάντας που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του είναι το "Anthropocentric" (2010). Στιχουργικά έχει την ίδια θεματική, όμως η μουσική αυτήν την φορά είναι λίγο πιο brutal. Τα performances και η παραγωγή είναι εξωπραγματικά και τα κομμάτια έχουν τέλεια δομή. Έτσι, η ακρόαση του Full-length είναι εύπεπτη και γι' αυτόν τον λόγο θα το πρότεινα κιόλας σαν starter album. Αριστουργηματικό (9).


Τρία χρόνια ύστερα, επιστρέφουν δισκογραφικά με το εξαίσιο "Pelagial" (2013). Το συγκεκριμένο δημιούργημα φέρνει πάλι τιτλοφορημένα κομμάτια, όπως είχαν κάνει στο "Precambrian" (2007), ενώ παράλληλα υπάρχει το επικό στοιχείο, όπως παλαιότερα, απλώς αυτήν τη φορά έχουν συνδυάσει και τις πιο ύστερες ιδέες. Ουσιαστικά, είναι σαν να ακούς ολόκληρη την δισκογραφία της μπάντας σε ένα Full-length. Ένα έπος (9).


Το 2018 κυκλοφορεί το πρώτο Full-length αναφερόμενο στoν Φανεροζωικό μεγααιώνα με τίτλο "Phanerozoic I: Palaeozoic" (2018). Έχοντας προηγηθεί το μεγαλύτερο κενό ανάμεσα σε δυο albums, επιστρέφουν με ένα ανυπέρβλητο έργο, την αρχή ενός saga που θα αφήσει άναυδους αρκετούς ακροατές. Με την παραγωγή και τη δουλειά πίσω από την κονσόλα να την αναλαμβάνει ο θρυλικός Jens Bogren (Producer, Mixing) και με συνθέσεις πιο δυνατές από ποτέ, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον jaw-dropping. Μπορεί να φταίει και το γεγονός πως με αυτό το δημιούργημα έκανα την εισαγωγή μου στην μπάντα, αλλά το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Συνθέσεις δύσπεπτες, με αλλαγές, μα όλα αυτά σε κομμάτια με μεγάλη διάρκεια που ακούγονται αβίαστα. Σας παροτρύνω να το κοιτάξετε άμεσα (9).


Δύο χρόνια μετά, φτάνει στα χέρια μας το πολυαναμενόμενο "Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic" (2020). Έτυχε να το ακούσω αργά εκείνη τη χρονιά και δεν του είχα δώσει την απαραίτητη σημασία, επομένως δεν είχε μπει στην Top-10 List μου. Με τον καιρό και τις άπειρες ακροάσεις, τολμώ να πω πως θα μπορούσε οπωσδήποτε να βρεθεί στα πέντε καλύτερα μιας και μιλάμε για ένα εξωπραγματικό Full-length. Συνεχίζουν το saga από εκεί που το άφησαν και παράλληλα καταφέρνουν και ανεβάζουν ακόμα παραπάνω τον πήχη. Μπορούμε να κάνουμε αναφορά για την peak περίοδο τους, αλλά εγώ πιστεύω πως δεν έχει έρθει, διότι κάθε φορά καταφέρνουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Κάνουμε λόγο για ένα masterpiece (10).

Ακόμα αναζητάμε απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την Γη, τον άνθρωπο και την δημιουργία αυτών. Άλλοι πιστεύουν σε κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους και από εκεί προσπαθούν να βρουν το κλειδί για την πόρτα που θα τους δώσει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν, ενώ άλλοι πιστεύουν σε αυτά που βιώνουν και που βλέπουν και έχουν αποδείξεις. Για το ποιος έχει περισσότερο δίκιο, οι απόψεις διίστανται. Ανά τους αιώνες ο άνθρωπος τα ερευνούσε και για όποια θεωρία είχε, πάντα θα υπήρχε μία παρερμήνευση. Τόσοι φιλόσοφοι, επιστήμονες και παρά την πρόοδο που έχει γίνει, υπάρχουν πολλά που είναι κρυμμένα εκεί έξω. Ιδίως στην σύγχρονη κοινωνία με τα social media και με τον ωκεανό πληροφοριών που εύκολα κάποιος χάνεται. Ωστόσο, οι The Ocean Collective ενδείκνυται για να μας διαφωτίσουν περισσότερο και γι' αυτό θα τους ακούσουμε με προσοχή.

 

Genre:
Progressive/Atmospheric Sludge/Post-Metal

Full-lengths:
Fogdiver (2003)
FluXion (2004)
Aeolian (2005)
Precambrian (2007)
FluXion (2009 Re-Edition) (2009)
Heliocentric (2010)
Anthropocentric (2010)
Pelagial (2013)
Phanerozoic I: Palaeozoic (2018)
Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic (2020)

Current lineup:
Robin Staps (Guitars)
Loïc Rossetti (Vocals)
Paul Seidel (Drums)
Mattias Hagerstrand (Bass)
David Ramis Åhfeldt (Guitars)
Peter Voigtmann (Keyboard, Samples)

Η 3 Shades of Black θα διοργανώσει μια αξέχαστη συναυλία, στην οποία θα λύσουμε προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, με την ελπίδα για εξέλιξη. 

Comments

Popular posts from this blog

Asphyx: Yield or Die

Όσο μόνιμη νομίζουμε ότι είναι η ζωή, άλλο τόσο μόνιμο είναι και το τέλος. Εμείς θα βρεθούμε στο μεταίχμιο αυτών των δύο καταστάσεων μαζί με τους Asphyx  στο Κύτταρο , το Σάββατο 05/11/22 . Το Death/Doom Metal τους αποτελεί συντροφιά μας από τη γέννηση, μέχρι το πέρασμα στην αντίπερα όχθη. 10 Full-lengths γεμάτα θυμό για την καταδίκη που μας κυνηγάει, τα οποία θα αναλύσουμε παρέα, ένα-ένα. Το starting point των Asphyx , είναι το "The Rack" (1991) . Εκεί που όλες οι μπάντες τρέχουν με 1000 και συνθέτουν όλο και πιο γρήγορα κομμάτια, οι φίλοι μας εδώ έρχονται να επιβραδύνουν και να δημιουργήσουν ένα album τελείως διαφορετικό, που μας γνωρίζει μια μπάντα η οποία δείχνει από την αρχή ότι θα έχει και συνέχεια. Κάνουν το Genre να είναι ακόμα πιο  κατανοητό, με τις Guitars να κάνουν εξαίσια δουλειά, αν και λίγο lazy κάπου κάπου, μόνο που αυτό σε κάνει και νιώθεις άνετα και cozy. Τα γρήγορα parts σε ανεβάζουν τόσο όσο και, γενικά, υπάρχει μια ποικιλία στις συνθέσεις που σε κάνει να

Tortuga / Automaton @Death Disco, Πέμπτη 20/10/22

Ήγγικεν η ώρα και για εμένα να γυρίσω στα παλιά με μία συναυλία που περίμενα αγωνιωδώς. Κατεβαίνοντας από το Μετρό στο Μοναστηράκι και περπατώντας για πέντε λεπτά, βρέθηκα στο Death Disco , Πέμπτη 20/10/22 . Έξω από τον συναυλιακό χώρο υπήρχαν περίπου 30 άτομα που περίμεναν να δουν τους masters του Psychedelic Stoner/Doom Metal , Tortuga . Με μία καθυστέρηση,  οι πόρτες ανοίγουν στις 21:40. Στις 21:50 εμφανίζονται στη σκηνή οι Doom/Stoner Metal Έλληνες βιρτουόζοι, Automaton . Έπαιξαν συνολικά πέντε κομμάτια, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν από την τελευταία κυκλοφορία τους, "Talos" (2018) , που αποτελεί πραγματικά εξαιρετική δουλειά από την μπάντα. Ακούμε, λοιπόν, τα "Giant of Steel" , "Automaton Marching" , "Trapped in Darkness" και "Ο Τάλως ξυπνά (Talos Awakens)" , όμως δεν έμειναν εκεί, διότι υπήρχε και έκπληξη. Μας παρουσίασαν μία νέα τους δημιουργία η οποία δεν έχει βρει ακόμα τον τίτλο της. Ο ήχος δεν μπορώ να πω πως ήταν ο καλύτε

Deafheaven @Gagarin 205, Σάββατο 15/10/22

  Μία από τις συναυλίες που ανυπομονούσα να δω από τότε που ξέσπασε η πανδημία του COVID-19 ήταν, σαφέστατα, αυτή των πρωτοπόρων  Deafheaven . Έχοντας αρκετό χρόνο στα χέρια μου για να αφουγκραστώ τη δισκογραφία τους, όπως και το νέο τους δισκογραφικό πόνημα,  "Infinite Granite" (2021) , ο ενθουσιασμός μου για την επερχόμενη συναυλία ήταν απερίγραπτος. Έτσι λοιπόν, το Σάββατο   15/10/22 , στο Gagarin 205 , θα παρακολουθήσω ζωντανά τους μύστες του Post-Black Metal/Shoehaze . Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30, με τον λιγοστό κόσμο να περιμένει από νωρίς για τον χαμό που θα ακολουθήσει. Με τον κόσμο να είναι περισσότερος, τα φώτα χαμηλώνουν, τα visuals αρχίζουν να ετοιμάζουν την ατμόσφαιρα για ζοφερό  Post-Black Metal/Shoehaze , και στις 22:20 εισέρχονται στη σκηνή οι θρυλικοί Deafheaven . Μας χτυπάνε απανωτά με τα  "Shellstar" , "In Blur"  και  "Great Mass of Coulour" , από το τελευταίο Full-length τους,  δίνοντάς μας την πρώτη δόση μελαγχολίας. Συνεχί